NEMAČKA PRESEKLA Bez Kosova u UN, Srbija ne može u EU

Nemačka neće ratifikovati sporazum o primanju Srbije u članstvo EU sve dok Kosovo ne postane punopravna članica Ujedinjenih nacija, poručili su iz Bundestaga.

Aleksandar Vučić
Nemci bi da razgovaraju sa Vučićem o Kosovu, Foto: Oliver Bunić

Kako navodi jedan od poslanika iz vladajuće koalicije Hrišćansko-demokratske unije/Hrišćansko socijalne unije (CDU/CSU), "srpskom državnom vrhu je još pre dve godine rečeno da će članstvo Kosova u Un biti jedan od uslova da Srbija bude primljena u EU".

Prema rečima sagovornika lista DAnas, koji je insistirao na anonimnosti, prilikom razgovora sa Jadrankom Joksimović, ministarkom bez portfelja zaduženom za evropske integracije u srpskoj vladi, ovavj stav Nemačke je saopšten srpskoj strani kada se razgovaralo o Briselskom sporazumu između Srbije i Kosova.

- Tada smo rekli da nećemo ratifikovati članstvo Srbije u EU ako Srbija ne prihvati da Kosovo postane punopravna članica UN. Ipak, to je i dalje otvoreno pitanje u mojoj partiji, pošto ima različitih mišljenja- ističe poslanik Bundestaga.

On dodaje da je "vreme da se pokrene proces priznavanja članstva Kosova u UN", da se "ubede ljudi u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci da pristanu na ovaj zahtev" i da se "pripremi javnost u Srbiji za tu odluku".

- Moraćemo da pričamo sa premijerom Vučićem i drugim partijama u Srbiji jače o tome šta znači normalizacija odnosa sa Kosovom. Kad smo ptali srpske zvaničnike, nisu imali odgovor. Za nas normalizacija odnosa Srbije i Kosova znači da Kosovo bude članica UN - kaže ovaj poslanik.

Prema njegovim rečima, čak je svojevremeno i Vuk Jeremić, tadašnji savetnik bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, kada ga je kancelarka Merkel pitala šta je zajednično za Kosovo i Srbiju, odgovorio - zajednička evropska budućnost u EU.

Inače, u Bundestagu preovlađuje stav da nemačka spoljna politika mora da uradi više u slučaju Kosova, jer se nadaju napretku u primeni Briselskog sporazuma oko manjina i borbe protiv korupcije, a "ako bude problema oko Specijalnog suda za ratne zločine, EU i Nemačka će pokušati da pomognu".

 • Korisnik: Драгомир
  13/06/2016 - 20:44
  Ако нисте знали ево вам га ... Немачка се састоји из 16 (и словима шеснаест) држава!Баден - Витемберг,Баварска,Берлин - град,Брандембург,Бремен,Хамбург,Хесен,Меклембург - Западна Померанија,Доња Саксонија,Северна Рајна - Вестфалија,Рајна - Паланитат,Сарланд,Саксонија,Санкоснија - Анхалт,Шлезвик - Холштајн и Тирингија!Све имају своје различите заставе а само пет имају црни део!Меркелова је пољакиња а пре промене презимена њен отац се презивао КАЗМЈЕРЧАК!Она није пореклом пољакиња већ је пољакиња!
 • Korisnik: BEC
  13/06/2016 - 20:02
  A ko se nama ovde kleo u ovo gospofju i pricao nam da nikada nismo bolje stajali i da imamo njenu podrsku zahvljujuci njemu licno? Epilog su samo mugranti koje smo ulizujuci se njoj servilno primili. Izlazi se na komferencije za stampu za svakakve budalastine a danas posle ovakvog dana sakrili se pod krevet.Jel ce nama Rada iz Beca da objasni sta se desava?
 • Korisnik: Draško
  13/06/2016 - 19:36
  Ha..ha..Zbogom snovi...Sta ćete sad?
 • Korisnik: delija
  13/06/2016 - 18:58
  dosta je Srbiji nemackog ultimatuma!!!
 • Korisnik: Milovan S Nikolić Sombor
  13/06/2016 - 16:46
  Glave bez jezika takozvani ministri prava su bruka Srbije. Pokušaj Vučića od od mladih snaga napravi robote slične ovim materijalno milionerima a praktično ulizicama koje čuvaju ,neko kapital neko slobodu ne funkcioniše jer se mladi ne daju,ddok je gladnima ostalo ne samo da trpe već i da podržavaju tog istog vućića radi gole egzistencije.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi