"MOLIMO ZA RAZUMEVANJE GRAĐANA" Beograd će danas biti BLINDIRAN, sve što treba da znate o poseti Makrona Srbiji, ovi detalji su KLJUČNI!

Između otkrivanja table na aerodromu Nikola Tesla i obraćanja građanima zajedno sa svojim domaćinom Aleksandrom Vucicćem kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj šef francuske države Emanuel Makron, koji danas dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji, imaće i niz zvaničnih sastanaka, iz kojih je teško pročitati šta će doneti u svom "diplomatskom koferu".

Emanuel Makron
Emanuel Makron, Foto: AP/Philippe Wojazer

*Francuski predsednik biće u poseti Srbiji 15. i 16. jula

*Zbog dolaska Makrona ulice u Beogradu će biti zatvarane

*Očekuje se da će sa davnim vrhom Srbije razgovarati o nizu bitnih tema za region

Mnogo je različitih analiza i zaključaka, od toga da Makron dolazi da bi izvideo mogućnosti za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, preko mišljenja da je njegova poseta deo težnji da Francuska ojača svoje prisustvo u regionu, do toga da je deo Makronove agende da se nametne kao lider Evropske unije.

U svakom slučaju, sigurno je da je poseta predsednika Francuske, prva od decembra 2001. godine i dolaska tadašnjeg predsednika Žaka Širaka, veliki događaj i da će za Srbiju biti važna i sa političkog, ekonomskog i kulturnog aspekta, kao i da će uticati i na jačanje bilateralnih odnosa dve zemlje, ali i povezivanje dva naroda.

Ne treba zaboraviti ni da je Francuska, pored Nemačke, vodeća zemlja Evropske unije, te da poseta njenog predsednika, posle toliko godina, pokazuje novo interesovanje za Zapadni Balkan i, kako kaže ambasador te zemlje Federik Mondoloni, želju da se Srbiji pruži novi podstrek.

I iako javnosti nije poznato šta se nalazi u Makronovom "koferu", izvesno je da će Kosovo biti na stolu, tim pre što je propao samit na tu temu, koji je 1. jula trebalo da bude održan u Parizu, na inicijativu Francuske i Nemačke.

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić
Emanuel Makron, Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Analitičari navode da je Makron veoma posvećen nastavku dijaloga Beograda i Prištine, bez obzira na to što je Francuska priznala nezavisnost Kosova i što, po tom pitanju, nema promena stava.

Ipak, Makron neće, kako to obično čine evropski lideri, posle Beograda posetiti Prištinu, što, između ostalog, ocenjuje se, pokazuje da se promenio njegov odnos prema Prištini, posebno nakon što su prištinske vlasti odbile da ukinu takse.

Međutim, da li će Makron doneti neku ponudu Srbiji ili će diplomatski poručiti da je na Beogradu i Prištini da postignu dogovor, a da EU posreduje, nije poznato.

Mediji prethodnih dana prenose da zvaničnom Parizu ne smeta eventualna razmena teritorija ili promena linije razgraničenja ukoliko se Beograd i Priština o tome dogovore i to prihvate svi u regionu, iako se Berlin plaši da bi u tom slučaju ponovo mogla da bude otvorena "Pandorina kutija nacionalizma".

UOČI ISTORIJSKE POSETE FRANCUSKOG PREDSEDNIKA SRBIJI Vučić postavio objavu na Instagram, pa tagovao Makrona! Evo kojim mu se rečima obratio da ih ceo svet vidi (FOTO)

Još jedna važna tema koja će biti u fokusu su evropske integracije, s obzirom na činjenicu da je upravo Makron u više navrata davao pesimistične izjave kad je reč o proširenju, odnosno da je nekoliko puta poručio da ga neće biti dok se unija ne reformiše.

Analitičari navode da Makron politiku proširenja ostavlja po strani, ali da će u Beogradu podržati politiku reformi i politiku evropskog puta Srbije.

Aleksandar Vučić, Angela Merkel, Emanuel Makron
Aleksandar Vučić, Angela Merkel, Emanuel Makron, Foto: Tanjug

Novosti prenose navode iz Jelisejske palate da Makron dolazi s porukom da je Srbiji mesto u EU i da Francuska podržava evropske integracije naše zemlje, kao i da proces proširenja i unutrašnja reforma EU treba da teku paralelno.

Spekuliše se i da će Makron u Beograd doneti poruku da Francuska želi da obnovi svoje prisustvo u Srbiji i regionu, ali i francusko-srpsko prijateljstvo.

To je potvrdio i ambasador Francuske u Beogradu Federik Mondoloni, koji je rekao da Makronova poseta pokazuje novo interesovanje te zemlje za Zapadni Balkan i želju da bilateralnim odnosima sa Srbijom, kao prvim partnerom u regionu, daju novi podstrek.

MAKRONOVA ZLATNA SVITA! Sa francuskim predsednikom stiže specijalan tim, posle njih Srbija će biti MNOGO BOGATIJA!

Deo tog podstreka je i oko 20 sporazuma koji će biti potpisani u Beogradu, a koji se u najvećoj meri odnose na ekonomiju, ali i naoružanje i vojnu opremu, kulturu…

Makron u Srbiju dolazi ne samo sa političkim savetnicima, već i sa delegacijom privrednika pa se, osim oživljavanja političkog dijaloga, može očekivati i osnaživanje ekonomskih veza dve zemlje, čija robna razmena od 2013. raste po godišnjoj stopi većoj od sedam odsto.

U tom smislu, navode analitičari, moze se očekivati nekakvo konkretizovanje u vezi sa projektom metroa, kao i u vezi sa novim investicijama Francuske u srpsku infrastrukturu, energetiku i druge oblasti.

Kosovo
Kosovo, Foto: printscreen

Od posete Emanuela Makrona očekuje se i da osnaži emocije koje postoje između dva naroda, što će se naročito ogledati u dočeku na Kalemegdanu i predviđenom obraćanju dvojice državnika.

Program posete

Makron će prema planu sleti na aerodrom Nikola Tesla sutra oko 15 časova, nakon čega je predviđeno da zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem otkrije tablu, kako bi se obeležio početak procesa modernizacije aerodroma, kojim već rukovodi francuska kompanija Vansi.

Kako je predviđeno, svečani doček biće ispred Palate Srbije.

SRBIJA SPREMNA ZA MAKRONA! Ceo Beograd okićen francuskim i srpskim zastavama! Prizor na ulicama kakav se NE PAMTI! (FOTO)

Dva predsednika razgovaraće najpre u četiri oka, a zatim sledi sastanak delegacija.

Prvog dana posete Vučić i Makron položiće vence na Spomen-kosturnicu i Spomenik braniocima Beograda, i obići spomenik Milunki Savić, najodlikovanije žene Prvog svetskog rata koja je ponela i francuski Orden Legije časti. Mediji navode da je Makron lično tražio da se pokloni senima Milunke Savić.

Kalemegdan
Kalemegdan, Foto: Alo / Nenad Vujanović

Nakon toga će na Kalemegdanu biti položeni venci na Spomenik zahvalnosti Francuske i tu će se dvojica predsednika obratiti okupljenim građanima, a očekuje se da će biti više hiljada ljudi.

Makron će prespavati u Beogradu i biće gost na privatnoj večeri koju predsednik Vučić organizuje u jednom od državnih objekata.

Litija policija
policija, Foto: Alo / Nenad Vujanović

Drugi dan posete organizuje ambasada Francuske u Srbiji, a Makron će verovatno obići Knez Mihailovu ulicu, razgovarati sa predstavnicima Regionalnog omladinskog centra i sresti se sa srpskim umetnicima.

Čelični krug zaštite

Makronovu posetu Beogradu pratiće veliki broj domaćih, regionalnih i francuskih medija - akreditovano je njih 700, a obraćanje dva predsednika prenosiće i francuska i srpska nacionalna televizija.

Francuskog predsednika će u Beogradu čuvati 4.000 specijalaca, a mere bezbednosti biće na najvišem nivou, kao i uvek tokom poseta visokih stranih državnika.

Makron je trebalo da poseti Srbiju prošle godine u decembru, ali je ta poseta odložena zbog protesta "Žutih prsluka" u Francuskoj.

"Molimo za razumevanje građana"

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da će preduzeti maksimalne mere obezbeđenja povodom predstojeće posete predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona, koje će dovesti do izmene režima saobraćaja u određenim delovima Beograda.

Saobraćaj će danas u popodnevnim satima u Beogradu biti povremeno obustavljan na auto-putu, u pravcu ka Beogradu, i svim pristupnim saobraćajnicama, kao i u Ulici kneza Miloša i u centralnim gradskim ulicama, naveo je MUP.

Pripadnici Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata primenjivaće posebne mere fizičkog i tehničkog obezbeđenja na trasama kretanja štićene ličnosti, a pripadnici Uprave saobraćajne policije preduzimaće intenzivne mere u cilju normalizacije saobraćaja nakon prolaska kolone sa štićenom ličnošću.

"Molimo građane da imaju razumevanja za aktivnosti koje će pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova preduzimati tokom predstojeće posete francuskog predsednika", saopštio je MUP.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi