Brnabić obećala veće plate, Vulinu najjači aplauz

J. Đ. - I. N. | vesti 2017-06-28 07:10:47 2017-06-28 07:10:47

Mandatarka za sastav nove Vlade izložila je svoj ekspoze u Skupštini Srbije. Sednica počela sa zakašnjenjem jer je pozlilo ministru Aleksandru Antiću.

Tanjug/Sava Radovanović 28.6.201

Brnabićeva je sa izlaganjem ekspozea počela oko 11 časova. Odmah na početku je poručila da će nova vlada ostvariti dobre rezultate.

"Sigurna sam da će vlada imati rezultate o koje ni oni koji su mene osporavali neće moći da se ogluše", rekla je Brnabićeva i dodala da nijedna vlada do sada nije počela rad sa tako dobrim stanjem u budžetu.

"Nijedna vlada nije započela mandat sa tako dobrim stanjem u budžetu, kao ova koju ću, ako bude glasala većina poslanika, voditi ja. Zbog takvog stanja moram da zahvalim predsedniku Aleksandru Vučiću", rekla je Brnabićeva u Skupštini i dodala da je prethodna Vlada uspela da spreči da Srbija bankrotira.

Biće povećanja plata

Brnabić je rekla da je jedan od prioriteta njene vlade nastavak ekonomskih reformi, te da očekuje stalni godišnji rast BDP od 3,5 odsto, kroz povećanje investicija, izvoza robe i usluga i smanjenja udela javnih rashoda.

"Za to je potrebno dalje unapređenje poslovnog okruženja, politička stabilnost i dalje približavanje EU. To podrazumeva i nastavak reforme državne uprave i efikasniji rad države, koja treba da bude servis građana. Važno je da u javnim finansijama zadržimo red koji je uvela prethodna vlada", podvukla je Brnabić i istakla da je potrebno da vlada dobro planira prihode i rashode.

Ona je podsetila da smo prošli uspešno šest revizija sa MMF, da je sada na redu sedma i da će ove godine biti završen uspešno aranžman sa MMF.

"Nastavićemo rigoroznu kontrolu trošenja novca, a opšti deficit države treba da bude ispod jedan odsto, a sa daljim rastom ekonomije da se spusti javni dug na 60 odsto BDP", rekkla je Brnabić i dodala da bi to stvorilo za veće plate i penzije i za nove investicije i infrastrukturu.

"Povećaćemo plate u javnom sektoru. Pojedinac ne može sam ili može malo i tražim vašu podršku da modernizujemo državu i napustimo birokratski način razmišljanja" rekla je ona.

"U poslednje tri godine je značajno podignut rejting Srbije na listi Svetske banke", istakla je Brnabićeva, a potom navodila sve uspehe prethodne Vlade.

Ukazala je da je započeta opsežna i sveobuhvatna reforma državne uprave, koja ima za cilj servis građana, pojednostavljenje administrativnih procedura.

Kako je istakla, poslednjih godina je izgrađeno više kilometara puteva nego decenijama pre toga. Brnabić je podsetila i da je Srbija 2014. započela pregovore sa EU o članstu, u kojima je otvorila 10 pregovaračkih poglavlja.

„Stub dijaloga predstavlja nacionalni konvent za EU, koji okuplja više od 700 organizacija civilnog društva, što potvrđuje da je uspostavljen široki koncenzus društva“, rekla je Brnabić.

On je rekla i da je važno da se svi usaglase oko prioriteta i da se napravi društveni dogovor oko toga šta mora da se uradi da bi "Srbiju uveli u red uspešnih država", istakla je Brnabić.

"U politiku sam ušla iz privrede, a iz ljubavi prema Srbiji. Vratila sam se iz najbolje želje da uradim nešto za svoju zemlju. Čast je služiti Srbiji, kako bi se ona menjala na bolje" rekla je Brnabić.

Mandatarka za sastav nove vlade rekla je da će prioriteti buduće vlade biti digitalizacija, obrazovanje i ekonomski razvoj. Brnabić je poručila i da se neće kriti iza svojih saradnika i da će se boriti za Srbiju.

"Najveća odgovornost biće na meni, neću se skrivati iza saradnika, redovno ću izveštavati javnost o tome šta nameravamo, podsticaću konstruktivnu kritiku i uprkos uvredama u javnom govoru koje su mi već upućene proteklih dana i koje mogu da očekujem i ubuduće, ja ću istinu i činjenice braniti s dostojanstvom i dignitetom", rekla je Brnabić.

Ona je istakla i da će obrazovanje, posle digitalizacije, biti drugi najvažniji prioritet vlade.

Porodica uz Anu

Anino izlaganje ekspozea sa velikom pažnjom prate članovi njene porodice. U sali su otac i majka Ane Brnabić, kao i brat i snaja.

"Obrazovanje je najveća vrednost 21. veka i moramo ga negovati", poručila je Brnabić, dodajući da je važno da povratimo poverenje u obrazovni sistem.

"Kad završimo školu pola tog znanja je već prevaziđeno i zato moramo da učimo i dalje, ovaj je vek namenjen onima koji ne žele da stanu u obrazovanju", navela je mandatarka i poručila da će nova vlada raditi u najboljem interesu Srbije i da veruje da će umeti da odgovori brojnim izazovima.

"Ohrabrivaću dijalog kako bismo donosili dobre odluke za Srbiju", poručila je Brnabić, dodajući da će svako konstruktivno rešenje naići na otvorena vrata u njenom timu.

Brnabić je rekla i da je neophdono je da se motivišu uspesni poslovni ljudi Srbije da investiraju u inovativna preduzeća, čime će se, kako je rekla, uvećavati domaći kapital, a inovativni

Brnabić ukida pečate

Nova mandatarka je poručila da Srbije ne može u 21. vek s pečatima, šalterima i papirima. Ona je najavila promenu niza propisa koji će to u najskorije vreme urediti onako kako je u razvijenom svetu.

U tom je smislu pomenula promenu mnogih propisa i donošenje novih, a s ciljem da se uštedi novac i vreme, pre svega građanima.

Kako je navela, modernizacijom državne uprave država postaje istinski servis građana i privrede, a digitalizacija državne uprave u obezbeđivanju elektronskih usluga biće zato jedan od prioriteta njene vlade.

"Elekstronskom upravom povećava se efikasnost i eliminiše korupcija", ocenila je Brnabić i pomenula da je od početka godine 6,7 miliona dokumenata postalo dostupno u elektronskom obliku, da su građani tako uštedeli šest miliona sati čekanja na šalterima, a da su time za razne takse platili čak 245 miliona dinara manje.

Brnabić je najavila da će elektronsko plaćanje biti uvedeno za sva moguća plaćanja, pa i obaveza prema državi, te da će pečat otići u istoriju, jer, kako je primetila, i danas još postoji vise od 70 akata koji nisu usklađeni s aktuelnim propisima i zbog toga zahtevaju upotrebu pečata.

"Uredićemo birački spisak, on će biti automatski ažuriran, a to će uvesti red i razum u državnu upravu", poručila je Brnabić.

preduzetnici imaće više izvora finansiranja. Ona je istakla da će buduća vlada pokušati da odvoji još veća sredstva iz budžeta za inovacioni fond, po ugledu na Izrael, koji je, na taj način postala jedna od najnaprednijih država sveta.

"Cilj nove vlade je da svaki strani investitor angažuje lokalne firme kao izvođače i proizvođače. Vlada će raditi na osnaživanju domaćih firmi da ispune zahteve i standarde stranih investitora", rekla je Brnabić.

Nastavlja se borba protiv kriminala i korupcije

Brnabić je rekla da je veoma važan nastavak odlučne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, posebno podizanje kapaciteta policije za sprečavanje terorističkih napada, krijumčarenja i trgovini ljudima, kao i suzbijanje visokotehnoločkog kriminala.

Ona je rekla da borba protiv organizovanog kriminala, finansijskog kriminala i korupcije podrazumeva efikasan i brz krivični postupak.

"Prethodna vlada već je preduzela ključne mere u tom pravcu, nova će tim putem nastaviti", rekla je Brnabić i najavila povećanje kvaliteta i brzine razmene podataka između državnih organa, u cilju borbe protiv kriminala.

"Strateški cilj je i rasterećenje sudova. Prava nacionalna bezbednost ne može se postići isključivo jakim vojnim snagama, već iziskuje snažnu diplomatiju, intenzivan obaveštajni rad, fiskalnu disciplinu, i efikasnu vladu. Iznad svega biće neophodna podrška predsednika Republike i njegovo bogato iskustvo u oblasti spoljne i vojne politike“, podvukla je Brnabić.

Ona je ukazala da ćemo ostati posvećeni učešću u mirovnim misijama, kao i da Srbija ostaje povećena programu Partnerstvu za mir.

Prioritet i kultura

Mandatarka je rekla i da će nova vlada voditi računa i o kulturi u Srbiji.

"Daću sve od sebe da u mandatu ove vlade budu konačno završeni Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti", poručila je mandatarka. Posebno je najavila da će obaveza svih kulturnih institucija biti programi za decu.

 

 

U Skupštinu su od ranog jutra pristizali poslanici i ministri. Među prvima stigli su budući ministri Branko Ružić i Nenad Popović. Na posebnu sednicu stigli su i Ivica Dačić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar prosvete Mladen Šarčević, ministar kulture Vladan Vukosavljević koji će i u novoj vladi zadržati taj resor, kao i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Sednicu je pratio i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, koji je ranije najavio da neće podržati izbor Ane Brnabić za premijerku.

Podsetimo, u Skupštinu Srbije juče je stigao Predlog odluke o izboru vlade, koji predviđa da nova vlada ima četiri potpredsednika, 18 resora i tri ministra bez portfelja.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković kaže da očekuje da rasprava o izboru nove vlade traje dva dana, te da će mandatarka sa svojim kabinetom položiti zakletvu u petak, 30. juna, pre podne.

"Dogovorićemo se još sa mandatarkom Anom Brnabić. Očekujem da bude mnogo učesnika u raspravi, to se obično dešava kada se bira Vlada Srbije i da to potraje oko dva dana", rekla je Gojković za RTS i dodala da Brnabić može sigurno da računa na podršku 128 -129 poslanika SNS, odnosno liste "Aleksandar Vučić-Srbija pobeđuje", ali da se juče videlo da je 156 poslanika podržalo predlog Zakona o ministarstvima.

Skupština Srbije završila je večeras rad, posle deset sati zasedanja tokom kojih su poslanici opozicije kritikovali, a vladajuća većina branila ekspoze mandatarke Ane Brnabić.

Parlament će nastaviti rad sutra u 10.00 sati, a kako je rekla predsednica Skupštine Maja Gojković, o ekspozeu Brnabić treba da govori još samo šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanak.

Opozicija je najavila i da neće glasati za buduću vladu dok su poslanici Srpske napredne stranke istakli da je Branabić njihov kandidat.

Vlada je izabrana ako za nju glasa većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Nakon izbora, predsednik Vlade i njeni clanovi polažu zakletvu pred poslanicima, cime pocinje da teče njihov mandat.

Nova vlada Ane Brnabić biće 15. po redu od 1990. godine, kada je u Srbiji uveden višestranački sistem.

Expand player
Pogledajte više