Ameri i Rusi se uz trubu šlihtaju Srbima!

D.Ramadani | vesti 2018-08-13 17:29:30 2018-08-13 17:29:30

Dve vodeće svetske sile nisu ostale imune na zvuk trube!

E-stock

Ne samo da je Marija Zaharova, portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova, posetila Sabor u Guči već je uz zvuke srpske trube i zaigrala. S druge strane, trube se latio i američki ambasador Kajl Skot, koji je zasvirao na „Nišvilu“.

Nije slučajno što imamo političare i diplomate iz najvećih zemalja na muzičkim festivalima jer se uticaj gradi i na takvim mestima, a nesumnjivo je da Srbija ima veći geopolitički značaj nego ranije i da su velike sile i te kako angažovane oko balkanskih dešavanja, poručuju analitičari za „Alo!”.

Dr Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, navodi da svetski lideri danas pevaju, glume, igraju košarku, održavaju sastanke na golf terenima (naročito Donald Tramp), ručaju u fast fud restoranima, kao Obama i Medvedev pre nekoliko godina u Vašingtonu, i budite sigurni da u svim tim, naizgled opuštajućim trenucima, rade svoj posao istim žarom kao i na uštogljenim sastancima.

- Dobro je što smo ugostili Zaharovu u Guči i ambasadora Skota na „Nišvilu“, a nadam se da smo kao dobri domaćini iz toga izvukli i neku političku korist. Svima bi nam bilo bolje da predstavnike velikih svetskih sila imamo više na muzičkim festivalima, utakmicama i u muzejima nego u hladnim konferencijskim dvoranama, gde ozbiljni i namršteni isporučuju svoje uslove. Mislim da bismo našu tradicionalnu gostoljubivost i mnoštvo zabavnih i kulturnih događaja mogli još i više da stavimo u funkciju diplomatije, pa i kada je reč o susretima sa najvišim svetskim zvaničnicima. U svetu je to danas sasvim normalno i često je dobar put ka važnim odlukama - poručio je Dragaš za „Alo!”.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ističe da je nesumnjivo da Srbija ima sada veći geopolitički značaj nego ranije i da su velike sile i te kako angažovane oko balkanskih dešavanja od Kosova pa nadalje.

- U takvim okolnostima oni na razne načine nastoje da se približe i građanima i da učine nešto što građanima deluje simpatično. Treba imati u vidu da je jedno kada Zaharova poseti Guču, a drugo je Kajl Skot, koji može da se bavi marketingom koliko god hoće, ali zasad Amerika još nije pokazala dobru volju prema nama - kazao je on za „Alo!”.

Milivojević: Nije slučajno!

Diplomata Zoran Milivojević je komentarišući aktivnosti Marije Zaharove i Kajla Skota poručio da se pokazalo da je interes za Srbiju na visokom nivou kada vidimo brojne reakcije u vezi s idejom o razgraničenju na Kosovu.

- Dve vodeće velike sile su, ipak, prisutne na ovim našim prostorima i nije sporno da su zainteresovane, da je ovo pitanje izazvalo veliku pažnju i da će te dve sile da odlučuju. Nije slučajno da su obe sile prisutne makar i preko ove simbolike - poručio je on za „Alo!”.

Expand player
Pogledajte više