Aleksandar Vučić
Printscreen/Pink
Aleksandar Vučić

Printscreen/Pink

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen/Pink

- Nadam se da da, ako epidemiološka situacija dozvoli. Biće veliko otvaranje Hrama, to će biti veliki praznik za sve naše ljude. Nešto monumentalno, sjajnog izgleda, ushićeni smo kad vidimo da će to biti jedan od najlepših hramova na svetu. Na naš ponos mogu da kažem da će izgledati ne manje lepo od svih velikih svetskih. Najveći doprinos izgradnji koja je srpska država mogla da da je u poslednje tri godine.

Kako će Srbija štititi svetinje? Pregovori sa Albancima?

- Na poltički način ćemo dati sve od sebe da sačuvamo svetinje na Kosovu. Ne možete da garantujete kada nemate apsolutnu vlast... Ni tokom rata nismo imali vlast tamo, neće biti lako, ali stavovima i borbom ćemo biti u stanju da sačuvamo svetinje. Nemam ništa protiv ako Haradinaj očekuje sporazum, ali onda ne mora da leti za Vašington, da ne troši pare. Razgovaraćemo o svakoj temi, ne može da bude kako su samo oni zamislili... Taj film se neće gledati. Svašta je moguće ali dok sam pri svesti i dok racionalno razmišljam, tako nešto se neće dogoditi.

Kosovo, Beograd, Priština

Ilustracija / Alo.rs

Kosovo, Beograd, Priština, Foto: Ilustracija / Alo.rs

Formiranje Vlade nakon povratka iz Brisela?

- Činiće je predsednik, potpredsednici i ministri... Ko će biti na funkcijama, videćemo. Da smo požurili sa formiranjem Vlade, rekli bi sve isto. Moramo dobro da promislimo, nije lako da se reši pitanje lokalnih samouprava, a ne Vlade. Probaćemo da u 50 odsto lokalnih uprava iznesemo promene. Ne što je neko radio loše, ali jednostavno nova vremena zahtevaju nove ljude. Bliži sam onome što javnost misli da je moja druga opcija, što se formiranja Vlade tiče. Biće promena na ministarskim funkcijama, kao i u Skupštini gde imate stotinu novih, mladih ljudi. Javnost će videti koliko žele da uče, koliko žele da napreduju, da rade. Želimo da imamo starijih, iskusnih kadrova, ali i mlade da bismo se borili sa izazovima, oni koji znaju šta nas čeka. Čeka nas borba oko KiM, danas očekujem iz Republike Srpske, određene odluke tamošnje Vlade. 

I Pariz je ustao protiv građenja Ajfelove kule... 

- Čitav Pariz je ustao protiv građenja Ajfelove kule, a ona je danas najposećenija turistička destinacija. I nas su kritikovali da sve što radimo, radimo veliko i megalomanski. Zamislite da imamo male snove... Ali, uvek je tako bilo. Sto godina je trebalo da se ovo privede kraju. Kažu mi da kada skinu skele, da će ljudi dolaziti da samo vide ovaj mozaik. Svi će gledati u ovaj mozaik koji je najveći na svetu, najveća površina pod mozaikom, ovo je veoma težak posao. Nema nijedne ravne i iste pločice mozaika, veoma je težak rad ovde uložen. Ovo izgleda velelepno! Ulagali smo mnogo više u prethodne tri godine, a ne da novac uzimaju tajkuni - rekao je predsednik i dodao da će ikonostas u Hramu biti jedan od najlepših na svetu.

Budući spomenik Stefanu Nemanji

Alo.rs

Budući spomenik Stefanu Nemanji, Foto: Alo.rs

Polemika oko spomenika Stefanu Nemanji.

- Male duše uvek imaju problem sa velikim stvarima, sa velikim snovima, velikim ljudima, a veliki čovek je Stefan Nemanja. Kako takav problem nisu imali sa Pobednikom, Tomom Roksandićem? Pa 21 metar je visok Pobednik, zašto je problem? Pa to je bilo ruglo Beograda! Donedavno ste stavljali deterdžent u fontanu na Slaviji. Sve što se gradi im smeta! Šta god da gradite, gde god, uvek je najveći problem... - objasnio je Vučić značaj spomenika.

O namenskoj industriji.

- Srpska namenska industrija će i da preživi i da živi. I srpska vojska biće jača i namenska industrija. Pokreću kampanje protiv srpskih fabrika, pa nemojte da izvozite ovde, pa nemojte tamo. Šta vas briga gde izvozimo?! Mi sve što izvozimo, izvozimo u dozvoljene zemlje. Radimo to da bi radnici tih industrija dobili platu. Kao što rade sa Telekomom. Šta im smeta Telekom, zato što nije više ovca za šišanje. Zato što je srpska firma iz koje više ne mogu da uzimaju pare. Neće uspeti da sruše ni Stefana Nemanju ni Telekom - kaže Vučić.

PROČITAJTE JOŠ: