Aleksandar Vučić Aljbin Kurti
Tanjug/Tanja Valić/EPA/VALDRIN X
Aleksandar Vučić Aljbin Kurti

Tanjug/Tanja Valić/EPA/VALDRIN X

Foto: Tanjug/Tanja Valić/EPA/VALDRIN X

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na okruglom stolu o bezbednosti na Balkanu, što je možda biti prva prilika da ukrsti argumente sa novim kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, koji prisustvuje istom panelu, zajedno sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, piše Tanjug.

Panel na temu "Koordinacija, saradnja, konsolidovanje? Podsticaj napretka zemalja Zapadnog Balkana“ održava se u okviru Minhenske bezbednosne konferencije, po pravilima četam hausa, što znači da je zatvoren za javnost.

Sastanku prisustvuje i albanski premijer Edi Rama.

Uz tri albanska predstavnika panel može biti žustriji nego prošle godine, konstatovali su ranije danas novinari u razgovoru sa predsednikom Vučićem, a on je uzvratio da je naša strategija jasna, a da će, uz bogato iskustvo, primeniti taktiku koja će rezultirati najboljim ishodom.

Najavljeno je da će panel moderirati bivši specijalni savetnik visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU Natali Toci, inače direktorka Instituta za spoljne poslove, prenosi Tanjug.

Na Instagram profilu "buducnostsrbijeav'' objavljene su dve fotografije sa tog skupa.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar učestvuje na okruglom stolu o bezbednosti na Balkanu: „Koordinacija, saradnja, konsolidovanje? Podsticaj napretka zemalja Zapadnog Balkana“.

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) дана 14. Феб 2020. у 9:21 PST

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom skupa ućutkao Aljbina Kurtija.

Kurti je počeo da kritikuje sporazum Mini Šengen i ponovio "kako Srbiju treba osloboditi Kosova" i kako će oni uvesti recipročne mere, na šta mu je predsednik Srbije odgovorio:

- Ne možete da vređate Srbiju jer mislite da ste velika zvezda. Ne predstavljate državu. Pola sveta, članica Ujedinjenih nacija nije vas priznalo, a ako pričamo o teritoriji čak i više. Mi ćemo uraditi sve da se održi mir i stabilnost, nećete nas isprovocirati. Ponižavanjem naših napora oko Mini Šengena, ja vas ne razumem. Ali to je za vas veliki izazov, ako mislite da glumite važnog tipa - poručio je Vučić samozvanom premijeru.

Kurti se više nije ni javio za reč, a Vučić mu je dodao:

- Ako mislite o merama reciprociteta onda pročitajte Briselski sporazum. Tu piše da morate da formirate Zajednicu srpskih opština. To vam je jedina obaveza bila i nista niste uradili - rekao mu je srpski predsednik, nakon čega je Kurti nije prozborio ni reč, piše Kurir.

Komentari (6)

Vuk

14.02.2020 19:45

Samo oštro sa takvima.

tijana

14.02.2020 20:05

Prilika da se Srbija jasno i ponovo izjasni sta je vaznost ukidanja taksi i nastavka pregovora ! Pristina ne zeli da razume probleme.

Tanjica

14.02.2020 20:09

Zanimljiv susret. Nadamo se najboljem ishodu sastanka.

MilijanaLakić

14.02.2020 20:12

Predsednik Vučić je vrlo dostojanstveno i argumentovano odgovorio na Kurtijevo bahato i necivilizovano obraćanje

Nk

14.02.2020 20:30

Predsednik uvek tu za svoju zemlju. Dostojanstven kao i uvek

czxz

14.02.2020 21:00

Kurti se mnogo umislio. Vucic ga spsustio za cas...nije progovorio Kurti vise!