Napadaju  mu pretke:  Marko Đurić
Mladen Šurjanac
Napadaju  mu pretke:  Marko Đurić
Napadaju mu pretke: Marko Đurić, Foto: Mladen Šurjanac

Ovaj napad i poziv na linč režirao je Kadrij Veseljiji, predsednik skupštine Kosova, zamenik Tačijeve stranke i nekadašnji šef kosovske tajne službe. 

Sumnja se da Veselji i dalje ima kontrolu nad radom tajnih službi i da stoji iza sajta koji je lansirao priču o Đurićevom dedi koji je ubio Albanca samo zato što je nedozvoljeno sekao šumu. Cilj napada je minimiziranje oružanog napada na Srbe u Goraždevcu i kreiranje mržnje Albanaca prema Đuriću. Naime, u tekstu koji se munjevitom brzinom širi po kosovskim sajtovima, između ostalog, navodi se da je Đurić unuk „osobe koja je ubila jednog Albanca na liniji koja deli region Drenice od Kolašina, što se desilo posle Drugog svetskog rata“.

Spletkari u medijima: Kadri Veselji
Spletkari u medijima: Kadri Veselji, Foto: Promo


- Izvor je naveo da je V. Đurić, deda Marka Đurića, radio kao čuvar šume u mestu Krivolov i u tom periodu ubio vatrenim oružjem Albanca iz Drenice koji je bio u seči drveća. Prema ovom izvoru, Albanac je navo0dno ubijen zbog etničkih razloga, a ne zato što je pokušao nezakonitu seču. Do sada, rekao je on, porodica Đurić, nije polagala račune za to ubistvo - navodi se u spornom tekstu i dodaje „da je Marko Đurić poreklom iz regiona kolašinskog Ibra, što je na Kosovu poznatije kao opština Zubin Potok“.


- Izvor je dodao da je porodica Marka Đurića živela u mestu Miljkovac, koje se nalazi u planinskom delu Zubinog Potoka, na granici sa Drenicom, odnosno Srbicom. Ali Đurići su otišli sa Kosova u Beograd i tamo se i Marko rodio. Oni su se preselili pre 70 godina, tačnije u vreme kada je ubijen Albanac, tako da su najverovatnije pobegli zbog straha od osvete - piše na kosovskim portalima.

 

Đurić: Prištini su za sve krivi Srbi

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić rekao je juče da se povodom napada u selu Goraždevac štampa u Prištini fokusirala na prebacivanje krivice na Srbe. On je naveo da se u svim vodećim dnevnim listovima na Kosovu pojavljuju napisi da su Srbi „sami inscenirali napad na sebe i da iza napada stoje srpske bezbednosne strukture“. „Mislim da to pokazuje koliko je politička klima loša u odnosu na naše sunarodnike koji tamo žive“, naveo je dodajući da su predstavnici Srbije povodom napada u Goraždevcu razgovarali sa svim relevantnim međunarodnim zvaničnicima. „Mislim da je međunarodna zajednica zatražila hitnu istragu. Međutim, Srbi na KiM nemaju više poverenja u lokalne institucije i očekuju od Kfora, međunarodne zajednice, međunarodnih organizacija koje su tamo prisutne da im obezbede sigurnost“, zaključio je Đurić.