Šiptarski ekstremisti prete
Printscreen: Twitter
Šiptarski ekstremisti prete

Printscreen: Twitter

Ilustracija, Foto: Printscreen: Twitter

Ukoliko pokušaju da napadnu sever Kosova, Albanci rizikuju da izazovu totalni rat! Vojska Srbije je u ovom trenutku najjača sila u regionu i to šiptarski ekstremisti nikako ne bi smeli da zaborave

 

Srbi spremni da reaguju

Lazanski kaže da Albanci sa Kosova sve češće najavljuju formiranje vojske i slanje jednog njenog dela na sever, ali da to u praksi neće biti nimalo jednostavno.

Pročitajte još:

 

- Postoje garancije, doduše usmene, da na sever Kosova ne sme da uđe bilo koja naoružana formacija bez dozvole KFOR i lokalne samouprave, odnosno Srba sa severa pokrajine, a čak su i Amerikanci rekli da formiranje vojske mora da bude u skladu sa kosovskim ustavom, što znači da im je potrebna saglasnost Srpske liste... Trenutno nema bilo kakve vojske na severu, ali hipotetički Albanci mogu da smeste u turističke autobuse 200 ili 300 ljudi u civilu, prevezu ih na sever pokrajine, doture im uniforme i sutradan se probudimo sa razmeštenim pukom na severu! To se može sprečiti ukoliko tamošnji Srbi i službe na vreme reaguju i jave da se nešto neuobičajeno dešava... - naglašava Lazanski. On, međutim, veruje da takav ili sličan plan ne bi mogao da prođe.

Srbija štiti Srbe

Srbija je uspela da zaštiti nacionalne interese, da sačuva i ojača prijateljstvo sa Rusijom i Kinom, te da sačuva naše ljude na području Kosova i Metohije, kaže Marko Đurić šef Kancelarije za KiM.

- Kad samo pitao predstavnike Srpske liste da li bi Srbi u tom slučaju mogli da se samoorganizuju, dobio sam zagonetni smešak, što sve govori... Ovo jeste veliki bezbednosni izazov za Srbiju, ali naša zemlja je danas najmoćnija vojna sila na prostoru bivše SFRJ. Od svih armija u regionu jedino je rumunska jača, pre svega zbog broja stanovništva i jače ekonomije. Mi smo pokazali radikalno jačanje vojske. Imamo više tenkova nego francuska kopnena vojska. Oni imaju 200 tenkova 'leklerk', a mi 212 tenkova i trebalo bi da dobijemo jo 390 modernizovanih tenkova iz Rusije. Nismo mi više zemlja sa kojom se može tek tako igrati... - rekao je Lazanski.

Igor Simić, potpredsednik Srpske liste i poslanik u kosovskom parlamentu, ocenjuje da je zabrinjavajuće to što međunarodna zajednica i dalje ćuti na ideju Prištine da formira 'vojsku Kosova'.

Rusija će pomoći

Rusija je spremna za saradnju i pomoć u rešavanju kosovskog pitanja. Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN je pravni okvir koji treba da se poštuje prilikom traženja kompromisa, ističe Aleksandar Čepurin, ruski ambasador.

- Dok neko Albancima sa Kosova ne kaže da ne mogu imati vojsku, sve drugo, sve izjave u oblandama mogu se ocenjivati kao davanje zelenog svetla. Srpska lista je protiv takozvane vojske Kosova jer to nije u interesu Srba iz pokrajine. Eventualno slanje vojnog puka na sever Kosova predstavlja realnu opasnost i ugrožavanje mira ne samo na Kosovu već i u celom regionu. KFOR mora da reaguje na ovakve provokacije - podvlači Simić.

KFOR: Nećemo dozvoliti!

Komandant KFOR Salvatore Kuoči, na drugoj strani, tvrdi da ta vojna misija neće dozvoliti bilo kakvo ugrožavanje mira.

- Vojnici KFOR neće dozvoliti jednostrane poteze koji bi na bilo način vodili u nekakvu eskalaciju sukoba. Svi oprečni stavovi moraju biti rešavani za stolom - poručio je Kuoči.

 

Kosovo nema šanse da postane nezavisna država

Rusija će podržati samo ono rešenje za Kosovo koje podržava srpski narod, a koje je u skladu sa Rezolucijom 1244 i Ustavom Srbije. Kosovo nikada neće biti nezavisno, niti će postati članica UN, smatra Nenad Popović, lider SNP.

Komentari (4)

Kimi

15.11.2018 23:03

Većito...poklaćemo se...neki Albanci każu ne interesuje mi Kosovo samo da poćne rat I da ubijam Srbi I da i da osvetim ubijenu braću...

dasa

16.11.2018 07:55

Vojska Srbije je u ovom trenutku najjača sila u regionu i to šiptarski ekstremisti nikako ne bi smeli da zaborave ha ha ha zajce pokusava mecku da isplasi znate sta vojska srbije je zajaki to ne sme ni da gukne inace vje ce plove u dunav

Сараџогла

16.11.2018 20:59

@dasa - Прочитај на интернету јачине војске целога света?Српска војска је на осамдесет у неком месту од 126!А хрватска војска је на шесет и неком.Тако пише!Уз то такозвани хрвати су у НАТО мангупарији.

nada

16.11.2018 09:08

Pa zgazicemo ih kao crve a NATO nesme da se mesa - gamad treba istrebiti iz korena ! Oni se i oslanjaju na njih i Amere ali i strpljenju dodje kraj !