Ubijeni gardisti
Facebook printescreen
Ubijeni gardisti

Facebook printescreen

Ubijeni gardisti, Foto: Facebook printescreen

Advokat Božo Prelević, koji je bio na čelu nezavisne komisije zadužene za ispitivanje smrti ovih mladića, spomenuo je u intervjuu za nedeljnik „Ekspres“ admirala, koji je po svaku cenu i iz samo njemu znanih razloga želeo da spreči da se tela mladića radi istrage ekshumiraju...

Pročitajte još:

- Otac ubijenog gardiste Dragana Jakovljevića nije dozvoljavao da nezavisna komisija, koja je ispitivala ubistvo gardista 2004. godine, obavi ekshumaciju i ponovnu obdukciju. A onda, kada smo podneli izveštaj i kada je video da smo sve uradili pošteno, otac ubijenog vojnika Jakovljevića došao je da se izvini i zahvali. Tada mi je dao parče papira na kojem je pisalo ime jednog admirala i broj njegovog telefona. Rekao mi je da mu je taj admiral tražio da ni po koju cenu ne dozvoli ekshumaciju tela svog sina. Rekao mi je da će njegov sin biti optužen za ubistvo ukoliko dozvoli ekshumaciju - ispričao je Prelević.

Na pitanje ko je taj admiral, advokat je izjavio da je to rekao Borisu Tadiću. Podsetio je da je u to vreme Vojska bila zajednička za Srbiju i Crnu Goru, te da je taj admiral u međuvremenu penzionisan.

A kako „Alo!“ saznaje od odlično obaveštenih izvora, taj „sumnjivi admiral“ najverovatnije je Mihailo Žarković.

- Prelević je zasigurno mislio na admirala Žarkovića. Bio je strah i trepet u vojsci u tom periodu, mnogi su ga se plašili, a njegova reč se bespogovorno slušala. On svoje penzionerske dane provodi u Crnoj Gori, retko dolazi u Srbiju. Nije poznat javnosti, ali mediji su ga 2004. pominjali kao kandidata za naslednika Branka Krge na mestu načelnika Generalštaba Vojske SCG, budući da mu je bio blizak saradnik - kaže naš izvor.

O Žarkoviću se pisalo i 2009. godine, kada se ispostavilo da mu je nezakonito dodeljen još jedan stan, iako je prethodno u svom vlasništvu imao trosoban.

Janko, otac Dragana Jakovljevića, potvrdio je za „Alo!“ da su mnogi admirali i generali na njega vršili pritisak.

Milena Ivanović sa bolom u glasu, pred kamarama, progovorila o ženi koja je Oliveru učinila nažao - To je sramno!

AUTOR: Alo.rs/D.S. DATUM I VREME: 27.09.2019. 10:28 Milena Ivanović je bila gost u Jutarnjem programu televizije Pink Milena Ivanović, Foto: Printscreen Milena Ivanović, udovica ubijenog Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative SDP, komentarišući to što je nezavisni kandidat koalicije Sloboda, Rada Trajković, prvog dana kampanje za izbore na Kosovu započela trku za glasove na mestu ubistva Olivera Ivanovića kaže da je to sramno i licemerno.

- A kako su se oni zvali, ja više i ne znam. Zaboravio sam jer je prošlo mnogo godina. Govorili su mi ako dozvolim ekshumaciju, da će svašta da bude - da će mi sina proglasiti za ubicu, jer tada je neka prva informacija bila da je Milovanović ubica. Dolazili su kod nas u Belu Reku, a ja iz tog straha da mu mrtvom ime ne ukaljaju, na ekshumaciju nisam pristajao. Odbijao sam je nekoliko puta, ali su uticaji bili veliki i iz vrha. Tada je predsednik bio Tadić i svi su govorili da se to ne može uraditi dok ne pristanemo. Ali su mi iz komisije rekli da se to ipak mora uraditi, pa sam posle 10 godina pristao. Sve je pogrešno rađeno, prođe 15 godina, a mi ništa ne znamo. S takvim bolom preteško je živeti - kazao je on.

Saslušani Jeremić i Tadić

Nakon što je na vlast došao tadašnji premijer Aleksandar Vučić, Vlada je 2016. osnovala Komisiju za ispitivanje svih okolnosti pogibije gardista. Ta komisija iste godine saslušala je Vuka Jeremića, koji je bio tadašnji savetnik predsednika Borisa Tadića, a krajem 2018. na razgovor je pozvan i Tadić. Jeremić je kao savetnik tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića bio prvi koji ga je obavestio o ubistvu gardista.