Mirdita
Foto: Printscreen/Printscreen

Ovogodišnji festival "Mirdita, dobar dan", koji je pre 11 godina uspostavljen upravo da bi promovisao Kosovo kao nezavisnu državu i naizmenično se organizuje u Beogradu i na Kosovu i Metohiji, predviđen je za 27, 28. i 29. jun. Dakle, centralni dan ove skaredne manifestacije pada na jedan od najvećih srpskih praznika - Vidovdan.

To je već izazvalo ogroman broj komentara i reakcija, uz mnogobrojne zahteve da se festival zabrani, jer je jasno da je namerno i smišljeno doneta odluka da se gađa baš Vidovdan.

Prema informacijama Alo!, namere organizatora (Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanske inicijative i Integra) mnogo su opasnije nego što je u prvi mah izgledalo. 
- Jasno je da su namerno izabrali Vidovdan očekujući ili zabranu, pa da kažu kako je u Srbiji diktatorska vlast ili, što bi za njih bilo još bolje, da se okupi veliki broj ljudi da protestuje protiv festivala, pa da policija mora da interveniše da bi sprečila nasilje. I onda udari Srbin na Srbina i padne krv usred Beograda - kaže naš sagovornik iz jedne od bezbednosnih službi.

Da je tako, svedoči i izjava koju je medijima dao Milenko Jovanov, funkcioner SNS.
- Datum svakako nije izabran slučajno. Mislim da se radi o nastavku pritisaka na Srbiju i izazivanja nekakve nervozne i neprimerene reakcije, koja bi onda štetila našoj zemlji. Ako je to sve tako, a uveren sam da jeste, onda treba da se ponašamo suprotno od onoga što oni žele, ali opet da zaštitimo naš nacionalni ponos - istakao je Jovanov.

Vladimir Đukanović, poslanik i član Predsedništva SNS, založio se za zabranu festivala.
- Dakle, najljubaznije molim državu da ovo zabrani. Krajnje nepotrebna provokacija, i to baš kad se obeležava Vidovdan. Pošto Srbiji nisu potrebni nikakvi sukobi, da bi se bilo kakvi incidenti izbegli, najbolje je da se zabrani održavanje ove manifestacije. Najpametnije bi bilo da se zauvek zabrani - naglasio je Đukanović.

Zanimljivo je i da se organizatori festivala još nisu oglasili povodom skandala koji su napravili vezano za datum njegovog održavanja. Ali sudeći po tome što događaj finasiraju, između ostalih, fondacija braće Rokfeler (ista ona koja finansira Sava Manojlovića), odnosno jedna od Soroševih organizacija, ništa to nije čudno.

BONUS VIDEO


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (5)

Loading
Tajnik

14.06.2024 21:10

Ovo je strašno! Ovo je pljuvanje po svim našim žrtvama, po svim nevino stradalim Srbima. Moramo konačno da se suprotstavimo ovom ponižavanju, da dignemo glavu jer nismo mi ubijali, mučili, palili i silovali (već smo, naprotiv, bili žrtve).

Ruzica

14.06.2024 22:11

Taj festival Mirdite se ni slucajno ne sme odrzati u BG. Sada su na ispitu nadlezni organi kojima smo dali vlast 2.6. Narod im je verovao, sada narod ne smeju da ga iznevere.

Тања

15.06.2024 04:09

Срамота…треба их вратити на фабричко подешавање…