Nemački ambasador
Foto: Printscreen/printsrkin/jutjub


Ambasador Nemačke na Kosovu, Jorn Rode, nedavno je reagovao na izjavu ambasadora SAD u Beogradu, Kristofera Hila, u vezi sa pitanjem priznanja Kosova kao uslovom za ulazak Srbije u Evropsku uniju. Rode je istakao da je ovo pitanje veoma važno, pozivajući se na izjavu nemačkog kancelara Olafa Šolca tokom posete Kosovu i Srbiji u junu 2022. godine.


Nemački kancelar Olaf Šolc je tokom posete regionu istakao da je nezamislivo da dve zemlje koje se međusobno ne priznaju postanu članice Evropske unije. Ova izjava jasno ukazuje na važnost međusobnog priznavanja kao preduslova za napredak ka članstvu u EU. Šolc je istakao da je politički sporazum između dve zemlje ključan za stvaranje uslova za investicije, radna mesta i perspektivu mladih ljudi na Kosovu.


Ambasador Rode je reagovao na Hilovu izjavu podsećajući na jasnu poruku nemačkog kancelara i ističući da put ka članstvu u EU vodi kroz punu primenu briselskog i ohridskog sporazuma sa obe strane. Naglasio je i da je sporazum koji će konačno rešiti pitanje priznanja Kosova od suštinskog značaja, te da je neophodan za dalji napredak ka evropskim integracijama.

BONUS VIDEO

@alo_portal KRENULA SPASOVDANSKA LITIJA Grad Beograd slavi krsnu slavu, okupljen veliki broj građana uprkos kiši #spasovdanskalitija #beograd #alo #alodnevnenovine #alonovine #fypシ゚ #fypシ゚viral #viraltiktok #viralvideo #foryou #fy ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading