Aleksandar Vučić i Viktor Orban
Foto: Printscreen/Printscreen

Ova objava poznatog tviteraša (David Babić) možda je na najkraći i najefektniji način pokazala sve licemerje srpskih medija naklonjenih opoziciji (ili, češće, direktno u njenoj službi ili službi nekih drugih centara van Srbije). A na isti način kako su brojali glasove za Evropski parlament, brojali su i na nedavnim lokalnim izborima u Srbiji, pa su za pobednike proglašavali one koji su dobijali po dva ili tri puta manje glasova od liste koja je zapravo pobedila.

Ali da se pozabavimo za početak povezivanjem mađarskog premijera Viktora Orbana i njegove partije FIDES sa Napoleonovim porazom u bici kod Vaterloa, koji je postao sinonim za nečiji krah, debakl ili koja god vam se reč sviđa. Obaška, za početak, što je Napoleonu Bonaparti to bila poslednja bitka koju je vojevao, dok ih Orban pred sobom svakako ima makar još nekoliko, hajde da vidimo kako je on to izgubio sa 43%.

FIDES je, naime, dobio najveći broj glasova, imaće najviše evroposlanika u Briselu i Strazburu, a Orbanova stranka trijumfovala je, gotovo bez izuzetka, na lokalnim izborima koji su paralelno sa evropskim održani u Mađarskoj. Sve to nije dovoljno, na primer, za portal Nova, koji tvrdi da je pravi pobednik Petar Mađar, bivši Orbanov ministar koji mu je od pre nekoliko meseci postao politički rival i uzeo je sa svojom novoformiranom strankom TISZA 30% glasova.

I dobro, imalo bi se tu štošta polemisati i analizirati, ali hajde da čak i prihvatimo polaznu tezu ovog medija. Ostaje, međutim, nejasno, zašto makar u sličnom, ako ne i u istom tonu, ne pišu o evropskim liderima, koji su im, za razliku od Orbana, očigledno po volji, poput Olafa Šolca, nemačkog kancelara, i Emanuela Makrona, francuskog predsednika. Kod njih, naime, nema ni V od Vaterloa.

Nije, naravno, teško dokučiti u čemu je kvaka. U pitanju je jedno ime: Aleksandar Vučić, predsednik Srbije. Ne smeta Viktor Orban srpskoj opoziciji i opozicionim medijima toliko zbog sebe koliko zbog velikog prijateljstva sa Vučićem i podrške koju Mađarska na svakom koraku pruža našoj državi u teškoj borbi u međunarodnoj areni. Za mnoge u EU, ali i Srbiji, bio je šok kada su videli da je Budimpešta bila protiv sramne rezolucije o Srebrenici u UN, kao jedina država Unije koja se tako izjasnila. Pa kad je bila izričito protiv prijema lažne države Kosovo u Savet Evrope i tako dalje.

To je ono što im smeta, jer dokazuje da je borba Srbije, predvođene Aleksandrom Vučićem, za zaštitu svojih nacionalnih interesa ali i međunarodno pravo i pravdu, ne samo opravdana sama po sebi već je i primer drugim, uslovno rečeno, malim zemljama. I onda je svako ko nas u tome podržava za njih apriori neprijatelj. A svojim neprijateljima prizivaju Vaterlo. Jedino što su debelo omašili, pa tog Vaterloa koji priželjkuju i u Maađrskoj i u Srbiji nije bilo. Niti će ga skoro biti, ako je dozvoljeno da prognoziramo.

BONUS VIDEO

 


 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ljubica

11.06.2024 16:38

Taj tekst je naručen od strane Soroša.