Viktor Orban
Foto: Alo/Tanjug

Za početak da kažemo da bi izbori za Evropski parlament mogli u znatnoj meri da promene političku krvnu sliku Evropske unije. Eventualno (neki kažu i izvesno, ne bez razloga) jačanje konzervativnih snaga, što je precizniji opis nego kada kažemo desnica, neće biti po volji vladajućim evropskim strukturama u Briselu. A perjanica tih konzervativaca u Evropi svakako je Viktor Orban. On je dobio vernog sledbenika u slovačkom premijeru Robertu Ficu, koji je nedavno, srećom (i čudom), preživeo atentat, a uspehu se svakako nadaju i Marin le Pen u Francuskoj, nemački AfD, holandski konzervativci, Mateo Salvini u Italiji i mnogi drugi.

Zašto je to važno za Srbiju? Pre svega zato što je strahovlada nemačkih Zelenih, čije su perjanice Analena Berbok i Viola fon Kramon, i te kako uticala na negativan stav mnogih unutar EU, ponajviše u Evropskom parlamentu, prema našoj zemlji i predsedniku Vučiću. Orban, kao što znamo, ima dijametralno suprotan stav i jačanje FIDES-a i srodnih partija iz drugih zemalja unutar EU svakako bi promenilo negativnu percepciju usmerenu ka Beogradu. Ne treba ni pominjati da po automatizmu jača Mađarska unutar Unije znači i jaču Srbiju. I to ne samo na političkom već i na ekonomskom planu. 

U sledećem sazivu, inače, Mađarska će imati 21 poslanika u Evropskom parlamentu.

Što se tiče lokalnih izbora u Mađarskoj, oni su Orbanu posebno važni jer je ujedinjena opozicija 2019. na lokalnim izborima u Budimpešti pobedila FIDES-ovog kandidata za gradonačelnika. Tada je opozicija pobedila u 14 od 23 distrikta u Budimpešti i osvojila većinu u Gradskom veću. Pobedili su u svim mestima gde je nastupala jedinstveno, dok u mestima gde nije bila ujedinjena pobedio je FIDES. Ovo je bio prvi veliki poraz od dolaska FIDES-a na vlast, 2010. godine.

Orban se, za neke neočekivano, brzo povratio i na parlamentarnim izborima tri godine kasnije slistio (doslovno) tu istu ujedinjenu opoziciju. Ipak, sada je, smatra on, došlo vreme da se vrati i Budimpešta. To neće biti lako s obzirom na to da predizborne ankete daju blagu prednost aktuelnom gradonačelniku Karačonjiju, ali je situacija potpuno drugačija kada je reč o Gradskom veću. Pošto je zakon izmenjen i glasa se po proporcionalnom sistemu, sve deluje da će FIDES na tom polju odneti ubedljivu pobedu.

Nedavno se, inače, na mađarskoj političkoj sceni pojavila nova politička partija TISZA, koju je osnovao Peter Mađar (43), advokat, i koja prema anketama može da osvoji četvrtinu ili trećinu poslaničkih mandata u Evropskom parlamentu. Mađar je od 2010. godine bio funkcioner u Ministarstvu spoljnih poslova, zatim u stalnoj delegaciji Međarske u EU, a od 2015. bio je angažovan u kabinetu premijera. Uprkos svojoj dugogodišnjoj karijeri člana rukovodstva FIDES-a, ostao je nepoznat javnosti. To se promenilo nakon što je objavio kompromitujuće snimke razgovora svoje tadašnje supruge, ministarke pravde u Orbanovoj vladi, a koji se odnose na korupciju. Ubrzo nakon toga ona je podnela ostavku. Mađar je takođe podneo ostavke na sve funkcije, da bi nekoliko godina kasnije osnovao svoju partiju.

BONUS VIDEO

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading