Mađarska
Foto: AP/Darko Bandic (STF)

Orban je, na skupu svoje stranke Fides i njenih koalicionih partnera Demohrišćanske narodne stranke (KDNP), na kojem su praćeni rezultati juče održanih lokalnih izbora u Mađarskoj i izbora za EP, rekao da su pobedili i na jednim i na drugim izborima, prenosi MTI.

"Da sumiramo rezultate izbora za EP, možemo da pošaljemo telegram Briselu u kojem piše stop migracijama, stop rodu, stop ratu, stop Sorošu, stop Briselu", rekao je Orban.

Dodao je da su ovi izbori su ojačali mirovnu politiku mađarske vlade i istakao da će "duplirati svoje napore da drži Mađarsku izvan rata".

Orban je naveo da je izlaznost na izborima bila 57 odsto, dodajući da je "demokratija živa i zdrava".

Na osnovu 83,57 odsto prebrojanih glasova, na izborima za EP koalicija Fidesa i KDNP osvojila je 44,17 odsto glasova, što je 11 mandata u EP, dok je opoziciona stranka Partija poštovanja i slobode (TISZA) Petera Mađara osvojila 7 mandata, odnosno 30,11 odsto glasova, prenosi MTI.

Dva mandata osvojila je koalicija stranaka Dijalog za Mađarsku, Demokratska koalicija (DK), Mađarska socijalistička partija i Mađarska zelena stranka, sa ukupno 8,22 odsto glasova.

Pokret Naša domovina osvojio je jedan mandat sa 6,75 odsto osvojenih glasova.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading