siniša mali
Foto: Alo/Foto: Ministarstvo finansija

„Povod našeg današnjeg okupljanja u Srbiji i Beogradu je Svesrpski sabor, a mislim da smo mi na pravi način, kada su finansije u pitanju, to ovim događajem i juče i danas pokazali, i pokazaćemo i u danima, mesecima i godinama pred nama. Drago mi je što su tu ministri finansija RS i BiH i njihovi saradnici, svi sa kojima zajedno gradimo budućnost regiona i najveći razvojni projekat i za Srbiju i Republiku Srpsku, a to je izložba EXPO 2027, čiji smo domaćini 2027. godine. Očekujem milione posetilaca, EXPO 2027 će biti podsticaj razvoja čitavog regiona i infrastrukture koju gradimo zajedno i kvaliteta života građana RS i Srbije. Na nama je da obezbedimo stabilan rast i razvoj, da stalno pronalazimo izvore rasta, da unapređujemo kvalitet našeg finansijskog sistema, a sve zarad toga da građanima i Republike Srpske i Srbije bude još bolje. U tome uspevamo, a na ovakav način, sa dobrom atmosferom, sa sjajnom komunikacijom, sa zajedničkom vizijom i vrednostima koje delimo, nebo je granica. Mi ćemo svoj posao uraditi, a za građane RS i Srbije, da znaju, finansije su nam stabilne i uvek ćemo jedni drugima pomagati kao što smo radili do sada, a to nam je onda osnova za dalji rast i napredak naše ekonomije i bolji kvalitet života svih nas“, istakao je Mali.

siniša mali

Foto: Ministarstvo finansija

 

 

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković rekla je da je saradnja sa poreskom administracijom Republike Srpske već godinama izuzetno dobra, te da je u planu i jačanje saradnje.

„Planiramo da inteziviramo saradnju naročito kada je u pitanju razmena iskustava i znanja povodom e- fiskalizacije, kupovine gotovog komercijalnog rešenja, a posebno razmene informacija za rizične poreske obveznike koji posluju i u Republici Srpskoj i Srbiji“, rekla je direktorka Poreske uprave.

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović istakla je da joj je čast i veliko zadovoljstvo što je cela delegacija imala priliku da poseti novu zgradu Poreske uprave.

„Poreska administracija se, mogu reći, preselila u savršen objekat. Ovi ljudi imaju vrlo težak i nezahvalan posao, možda najteži u svakoj državi. Sigurna sam da će sada imati daleko bolje rezultate, iako su i do sad bili odlični, jer imaju bolje uslove, kao što ih imaju i poreski obveznici. Nama saradnja sa Poreskom upravom Srbije mnogo znači. Mi imamo zakone koji su kompatibilni sa srpskim zakonima i sprovodimo iste projekte. Prošle godine počela je nova fiskalizacija i prihvatili smo to i u Republici Srpskoj i ona kreće ove nedelje i drago mi je da smo danas od kolega u Beogradu dobili nova iskustva i sugestije. Oni su uvek spremni da nam pomognu, a naročito sada kad smo raidili na novom Zakonu o fiskalizaciji“, istakla je ministarka.

siniša mali

Foto: Ministarstvo finansija

 

 

Zadovoljstvo nije krio ni ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić koji je istakao da je Srbija lider u regionu.

„Srbija je lider u regionu, a da biste to bili morate imati uslove, a Srbija je lider u regionu i po tome na koji način koristi mere fiskalne i monetarne politike. To su najbolje osetili građani Srbije u onim kriznim vremenima kada je trebalo pomoći. Naime, Srbija je prva počela da koristi fiskalne mere i kroz fiskalni stimulans da podiže agregatnu tražnju i tako održi nivo privredne aktivnosti. Zato, kada kažete da Srbija danas u prvom kvartalu ima rast od 5 procenata, to ne treba da vas čudi, jer to samo pokazuje da imate odgovornu ekonomsku politiku. Svi u regionu treba da se ugledaju na to kako je Srbija pristupila javnim finansijama i koju odgovornost ima kada su u pitanju javni projekti, od njih tu možemo mnogo da naučimo. Da bi imali efikasnu monetarnu politiku, morate imati i efikasan sistem koji se bavi prikupljanjem javnih prihoda i tako postižete balans. I važno je da istaknem, da kroz tu fiskalnu politiku Srbije koja je usmerena na rast tražnje, ali i na najugoroženije i socijano osetljive kategorije, kao i na pronatalitetnu politiku, to je ono što ceo region može da nauči od Srbije. Ponosan sam na vaše rezultate“, istakao je Amidžić.

siniša mali

Foto: Ministarstvo finansija

 

 

Predsednik Izvršnog odbora Banke Poštanska Štedionica Bojan Kekić kaže da je saradnja sa Ministarstvom finansija Republike Srpske na zavidnom nivou, te da će očekuje još dobrih rezultata.

„Poštanska štedionica je u Banjaluci prisutna od 2021. godine, kada smo izvršili akviziciju bivše Komercijalne banke preko NLB banke, ja sam tada rekao da smo uspostavili finansijski put između Srbije i Republike Srpske, i to se tako i pokazalo. Poštanska štedionica ima izuzetnu saradnju sa Ministarstvon finansija Republike Srpske i Poreskom upravom i siguran sam da će se saradnja dati još sjajnih rezultata“, zaključio je Kekić.

Svesrpski Sabor počeo je jutros u Hramu Svetog Save održavanjem molebana za Srbiju i Republiku Srpsku. Centralno obeležavanje manifestacije "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska" počeće u 17 časova na Trgu Republike.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading