milan krkobabić
Foto: Alo/Милан Илић/ Снежана Петровиућ

Krkobabić je posebno istakao da jedno vozilo odlazi na Kosovo i Metohiju,  u Orahovac. Time će 750 stanovnika u njihova tri sela imati rešen prevoz.

Nakon današnjeg potpisivanja ugovora za dodelu bespovratnih sredstava, besplatan prevoz stiže u još 264 sela. 

Predsednik Komisije, dekan saobraćajnog fakulteta prof. dr Nebojša Bojović istakao je značaj ovog programa i najavio spremnost Saobraćajnog fakulteta da u narednom periodu radi na celovitom programu kako bi se na sistemski način u celosti rešilo pitanje mobilnosti stanovništva i dobara u ruralnim delovima Srbije. „U saobraćajnom inženjerstvu ta kategorija se posebno mora izučavati“, rekao je Bojović i istakao dobru saradnju Ministarstva i naučno-istraživačkog  centra Saobraćajnog fakulteta. 

Među 17 opština i gradova, u 10 upravnih okruga, koje će dobiti vozila za prevoz seoskog stanovništva, tri su u devastiranim područjima i u IV grupi stepena razvijenosti. 

Aleksandar Micić, predsednik privremenog organa Opštine Orahovac, naglasio je značaj minibusa koji im uskoro stiže, jer predstavlja veliko olakšanje i pomoć za žitelje sela ove opštine. 
Prema rečima predsednika Opštine Arilje Predraga Maslara, sredstvima za kupovinu minibusa koje su dobili rešiće mnoga pitanja u selima ovog kraja: „Naša opština je razuđena, sela su udaljena, a u pojedinim naseljima je mali broj stanovnika, pa je veoma važno što ćemo sad moći da svima njima izađemo u susret i obezbedimo besplatan prevoz“, naglasio je Maslar.

Od današnjih dobitnika bespovratnih sredstava, 14 jedinica lokalne samouprave nema organizovan gradski i prigradski prevoz, a dve se nalaze u pograničnom delu zemlje. Sredstva koje je izdvojilo Ministarstvo za brigu o selu za ove namene je 119 miliona dinara, a jedinice lokalne samouprave su učestvovale sa 50,7 miliona dinara. Programom je po jednoj prijavi odobravano do sedam miliona dinara.

Od početka sprovođenja programa, 2021. godine, ukupno je rešen prevoz sa žitelje sela u 78 jedinica lokalne samouprave. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading