Azem Vlasi
Foto: Alo/Printscreen

Nepunih godinu dana kasnije je umro.

Interesantno je da se na snimku sa poslednjeg sleta Titu na stadionu JNA (danas stadion Partizana) iz 1979. vidi i prištinski političar, koji je posle smrti Tita vedrio i oblačio na Kosovu i ostao upamćen po silasku među rudare i to sa bananama u naručju...

Titov omladinac Azem Vlasi kasnije je radio advokat, a u to vreme bio je predsednik Saveza socijalističke omladine Jugoslavije, zatim predsednik Socijalističkog saveza radnog naroda Kosova, pa član Predsedništva Pokrajinskog komiteta Saveza komunista Kosova i Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, a biran je i za predsednika Saveza komunista Kosova.

Na toj dužnosti bio je do jeseni 1988. godine, kada dolazi u sukob sa tadašnjim rukovodstvom Srbije, na čelu sa Slobodanom Miloševićem. Vlasi se suprotstavio ustavnim i političkim promenama koje je Milošević najavljivao, a koje su trebalo Kosovu da oduzmu visok stepen autonomije iz Ustava 1974. godine. Tada su organizovani masovni protesti Albanaca na Kosovu, koji su pružili podršku Vlasiju.

Protesti su kulminirali februara 1989. godine, kada su se rudari u rudniku Stari Trg zabarikadirali u svoja rudarska okna, zahtevajući obustavu najavljenih ustavnih promena. Ubrzo je rukovodstvo Slovenije pružilo podršku rudarima, što je izazvalo revolt građana u Srbiji.

Više od milion građana, na mitingu u Beogradu 28. februara, zatražilo je hapšenje Vlasija. Tada je nekoliko stotina hiljada ljudi skandiralo: „Uhapsite Vlasija“, na šta je Milošević odgovorio: „Ne čujem vas dobro, ali biće hapšenja“.

 

 

Osuđen je zbog "kontrarevolucionarne" aktivnosti i iz zatvora je izašao aprila 1990. godine. Vlasi je kasnije radio kao advokat i politički savetnik mnogih kosovskih političara. Tako je 2005. postao savetnik tadašnjeg kosovskog premijera Bajrama Kosumija, a kasnije i Agima Čekua.

Vlasi je oženjen novinarkom Nadirom Avdić - Vlasi i ima sina i ćerku koji su se školovali u SAD i tamo ostali da žive.

Sledeće godine, štafeta nije stigla do Tita, ali jeste do njegovog posmrtnog odra u Skupštini SFRJ. Putovala je baš kroz Hrvatsku u trenutku kada je umro.

Kurir

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading