Milorad Dodik
Foto: Printscreen/Youtube/FACE HD TV

"Srebrenica je dio Republike Srpske, ne stidimo se ovog mjesta, ovo je mjesto u kojem žive časni i pošteni ljudi različitih nacionalnosti". Ovako je Milorad Dodik počeo obraćanje nakon sednice republičke Vlade u Srebrenici.

Rekao je da uvažava bol i belih i crnih marama i da se sa pijetetom treba odnositi prema svim žrtvama. Ali ono što neće prihvatiti je, kaže rezolucija o Srebrenici i nastojanja za revizijom istorije.Tu, kaže Dodik nema saradnje.

"Zato ćemo pristupiti izradi informacije o kršenju Dejtonskog sporazuma, predočiti je Skupštini u narednik 30 dana i predočiti naš prijedlog Sporazuma o razdruživanju. Želimo da na miran način razgovaramo sa partnerima u Federaciji da kažemo razloge zbog kojih želimo da se raziđemo i da se vratimo suverenitetu RS", poručio je Dodik.

Višković: Mirno razdruživanje nije secesija

Da će sporazum o mirnom razdruživanju republička Vlada sačiniti u narednih 30 dana potvrđuje premijer Radovan Višković. Takav će kaže biti prosleđen Sarajevu.

"Ne želimo sukobe. Ovo nije secesija, mirno razdruživanje nije secesija. Ako nas neko smatra genocidnim narodom, nema razloga za suživot",  ističe Radovan Višković predsednik Vlade RS.

Podršku za razdruživanje Srpska će tražiti od prijateljskih zemalja ali i na Saboru u Beogradu.

Šta je cilj rezolucije

Srebrenica je kaže Dodik odavno politička tema, a rezolucijom sada žele da srpskom narodu pripišu kolektivnu odgovornost. BiH je zato u najvećoj političkoj krizi iz koje, kaže neće izaći.

"Šta je cilj ove rezolucije? Da vi nama nametnete, da mi sada to, zato što nije obavezujuća rezolucija prihvatimo kao takvu. E nećemo. Odmah vam kažem da nećemo. Neće ući u školske programe, nećemo obilježavati 11 jul kao vaš dan, nećemo obilježavati ništa što tamo piše", naglašava Dodik.

Položeni su venci za više od 3.500 ubijenih Srba u Bratuncu i Srebrenici, ali ne i u Memorijalnom centru Potpočari, jer to nisu dozvolili.

Dogovoreno je i da se razgovara o uspostavljanju zajedničkog datuma obeležavanja stradanja svih naroda u Srebrenici.

U ovoj i narednoj godini iz budžeta za Srebrenicu i Bratunac biće izdvojeno po deset miliona maraka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading