nsuzivo
Foto: Printscreen/nsuzivo

Prilikom intervjua sa direktorom Centra ”Simon Vizental” dr Zurofom, koji je i poznat pod nadimkom ”poslednji lovac na naciste”, povela se tema i o stradanju srpskog naroda na prostoru tzv. Nezavisne Države Hrvatske i u logoru smrti Jasenovac. Dr Efraim Zurof je posebno bio zaslužan za hapšenje Dinka Šakića, upravnika ustaškog logora Jasenovac, u Buenos Airesu 1998. godine.

Tokom razgovora, posebno je bila interesantna percepcija tih strašnih trenutaka za naš narod u savremenom društvenom i dnevnopolitičkom kontekstu, te je prokomentarisan i javni nastup vanrednog profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića, u kojem Gruhonjić tokom svoje dubrovačke turneje bez imalo sramote svoje ime poredi sa ustašom Šakićem, koji je zaslužan za smrt preko 700.000 Srba, Jevreja i Roma.

Uz podsmeh i sprdnju, univerzitetski profesor iz Novog Sada, najblaže rečeno, pogazio je spomen na sve stradale u genocidu nad srpskim narodom sprovedenim od nacista i ustaša.

Dr Zurof je inače bio inicijator i kreator operacije ”Poslednja šansa”, 2002. godine, koja je imala zadatak hapšenje poslednjih nacista koji su se nalazili na slobodi, a koji su putem pacovskih kanala, uz pomoć Vatikana, pobegli uglavnom u Južnu Ameriku i tamo dobili utočište pod diktaturom generala Perona.

Autor je godišnjaka ”Status riport” koji govori o istragama i izručenjima nacista širom sveta. Član je Međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu i počasni stanovnik Grada Novog Sada.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading