pups
Foto: Alo/Бојан Богданов

Na današnjoj sednici komisije za dodelu bespovratnih sredstava za organizovanje Miholjskih susreta sela za 2024. godinu, koja je održana u Palati Srbija, odlučeno je da 113 jedinica lokalne samouprave dobije novac za organizovanje svojih programa. Čak 1.775 sela učestvovaće u Miholjskim susretima ove godine, a očekuje se rekordnih 250.000 učesnika i posetilaca. Bogat kulturni i sportski program ponovo će odjekivati selima Srbije u toku leta i jeseni, od 1. juna do 1. novembra.

U okviru ove prepoznatljive manifestacije, posetioce očekuju sportske, kulturne, umetničke aktivnosti, kao i upečatljiva gastronomska ponuda u selima širom Srbije - od Subotice do Crne Trave i Vlasotinca, od Loznice do Negotina, Priboja i Dimitrovgrada.

 

Na čelu komisije je, kao i do sada, naš veliki pesnik Ljubivoje Ršumović. „Razmatrali smo pristigle prijave i ove godine interesovanje je bilo veće nego ikada. Raduje me što su iz godine u godinu programi sve kreativniji i što su ove manifestacije izuzetno dobro posećene, prihvaćene i sada već tradicionalne“.

Na današnjoj sednici odobrena su sredstva, pojedinačno do 500.000 dinara, za čak 113 jedinica lokalne samouprave koje su se prijavile na konkurs. I ovog puta su prvobitno odobrena sredstva, naknadno uvećana da bi se zadovoljili zahtevi svih učesnika konkursa koji ispunjavaju uslove, a veliki broj njih učestvovaće i sopstvenim sredstvima.

Kao i do sada, sela će se takmičiti u folkloru, izvornom pevanju, sviranju gusala i tambura, slikanju, pisanju, recitovanju... Na programu će biti i zdravice, blagoslovi, izvike. Radionice starih zanata, izrada rukotvorina, suvenira, tkanja, štrikanja, veza, pletenja, kao i izložbe slika, fotografija, rukotvorina, samo su deo najavljenog bogatog programa. Na Miholjskim susretima neizostavni su i seoski višeboj, sportski turniri, a deca će se takmičiti u kvizovima znanja, šaljivim izazovima poput krunjenja kukuruza, trčanja u džaku, pravljenja najstrašnijeg strašila...

Na sajtu Ministarstva za brigu o selu biće istaknut kalendar dešavanja, pa će svi zainteresovani moći da izaberu uz čiji program i na kojoj lokaciji žele da provedu kvalitetno vreme.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading