skupština srbije
Foto: Alo/Alo

On je za Tanjug rekao da uspostavljanjem mehanizma za kontrolu biračkog spiska otpada argument opozicije da bi, u slučaju da se izbori ne održe istovremeno u svim opštinama moglo da dođe do preseljenja birača.

- Ako je uspostavljen mehanizam potpuno otpada taj argument zašto je potrebno da se održe izbori istog dana. Jasno je da nema potrebe za tim, i zakonske mogućnosti su veoma sužene, moralo bi da se ide na vanredni leks specijalis - rekao je on.

Na pitanje koliko je opozicija okupljena oko koalicije "Srbija protiv nasilja" podeljena oko konsultacija i učešća na beogradskim izborima 2. juna, Matić smatra da je jasno da deo "viđenijih" ljudi u opoziciji, koji imaju bolji rejting od predsednik Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, shvataju da je ideja o bojkotu zapravo pokušaj da se cementira sadašnji poredak unutar opozicije, odnosno da se ne dovede u pitanje vođstvo i liderstvo Đilasa koji je, prema njegovim rečima, uspostavio neku vrstu monopola. 

- Međutim, iako su njihovi mediji, kapital i finansijska sredstva na njegovoj strani, svi oko njega imaju mnogo bolji rejting od njega. Oni zahtevaju istaknutiju poziciju, smenu vođstva naročito u situaciji kada je jasno da opozicija pod njegovim vođstvom ide iz poraza u poraz. Tu se vidi sve veći raskol, i kako se budu približavali rokovi za predaju izbornih lista za Beograd mislim da će taj rascep da se povećava - ocenio je on.

Matić smatra da ta koalicija neće ostati jedinstvena, već da će jedan njen deo izaći na izbore, ali dodaje i da vlast treba jasno da kaže da neće biti dodatnog odlaganja izbora zbog građana Beograda i potreba za razvoj grada. Prema njegovim rečima, izlazak Pokreta slobodnih građana iz poslaničke grupe Stranke slobode i pravde je pokazatelj da postoji razmimoilaženje po ključnim strateškim i taktičkim pitanjima što je, kako smatra, loša i negativna poruka za njihove glasače da ne postoji jedinstvo.

- Jasno je da to nije bila posledica ranijih odluka, već kasnijih mimoilaženja među njima i to je poruka njihovim glasačima da ne postoji jedinstvo, da su unutar koalicije preovladali partikularni interesi, da Đilas drugima kao lider nameće odluku koju oni ne prepoznaju da je u interesu njih i glasača - objasnio je on.

Matić očekuje da će tenzije sve više rasti, da će se raskol produbljivati, i dodaje da smatra da je ta koalicija doživela svoj istorijski kraj i da će doći do novih pregrupisavanja.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading