ZAKAZANA SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN O NATO BOMBARDOVANJU Večeras u 20 sati po našem vremenu - 1 STVAR je tu i dalje neizvesna
Foto: AP/Tanjug/Ap

ako je Rusija još početkom marta predložila održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećeno 25. godišnjici NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, a Japan kao predsedavajući Saveta bezbednosti podržao tu inicijativu i zakazao sednicu, još je neizvesno u kom će formatu sednica biti održana, da li će biti otvorena ili zatvorena za javnost, javlja reporterka RTS-a iz Njujorka.

Brojne zapadne zemlje su kritikovale ovu inicijativu i poručivale da je nepotrebno dolaziti u Njujork jer sednica neće biti ni održana.

Dačić: Istina o narušenom međunarodnom pravu

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže, međutim, da je nepisano pravilo koje važi u poslednjih pet godina među velikim silama, da kada iniciraju održavanje ovakve sednice, da se ona zapravo i održi.

Dačić poručuje da Srbija ne želi da bude arbitar u odnosu velikih sila, već da pre svega želi da iznese svoju istinu o onome što se dešavalo pre 25 godina u vreme bombardovanja SRJ kada je, kako je naglasio, narušeno međunarodno pravo i pravni poredak u celom svetu.

Zamenik šefa ruske misije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski takođe je rekao da su zapadne zemlje kritikovale ovu inicijativu i da je to za njih, kako je naglasio, veoma neprijatna tema.

Kaže da su i agresija NATO-a i nezakonito odvajanje Kosova od Srbije zapravo narušili međunarodni pravni poredak Helsinškog završnog akta i da je to bila početna faza narušavanja odnosa Rusije i zapadnih zemalja.

Ruski parlament: Osuditi agresiju NATO-a na SRJ

Pre samo nekoliko dana i Ruska državna duma, odnosno oba doma ruskog parlamenta usvojila su nacrt dokumenta koji će predstaviti u Ujedinjenim nacijama. 

U ovom dokumentu Rusija poziva međunarodne organizacije i parlamente da osude NATO agresiju na SRJ, da se suprotstave pokušajima prikrivanja istine onome što se dogodilo pre četvrt veka i da utiču na to da zemlje koje su učestvovale u NATO bombardovanju međunarodno pravno odgovaraju.

Šef srpske diplomatije takođe kaže da je za Srbiju veoma važno da ima podršku dve stalne članice Saveta bezbednosti, Rusije i Kine, kada je reč o nepriznavanju kosovske nezavisnosti i podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Nezvanično se ovde može čuti da će na sednici Saveta bezbednosti izveštaje podneti i pomoćnik Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Evropu i Centralnu Aziju Miroslav Jenča.

RTS

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading