Irena Vujović
Foto: Printscreen/MINISTARSTVO ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Vujović je istakla da je za zaštićena područja obezbeđeno čak 500 miliona dinara, koji će u potpunosti biti utrošeni u tekućoj godini i za područja koja će u 2024. godini biti stavljena pod zaštitu države.

„Ministarstvo koje vodim nastoji da iz godine u godinu izdvaja sve veća sredstva za sufinansiranje zaštićenih prirodnih dobara od nacionalnog značaja. Pre pet godina je u te svrhe izdvojeno 229 miliona dinara, dok smo ove godine izdvojili dvostruko više. Obezbedili smo 500 miliona dinara što je za 40 odsto više u odnosu na prethodnu godinu i najveći iznos do sada opredeljen za naše bisere prirode. Razvojne mogućosti Srbije moguće je u potpunosti uskladiti sa potrebama i očuvanjem prirode. Zato se nadam da ćemo uz zajednički trud i rad učiniti da buduće generacije prepoznaju ovaj period kao ključan u borbi za zaštitu prirode, a koja počinje upravo kroz dobro zakonodavno utemeljenje i dobro upravljanje zaštićenim područjima“, rekla je Vujović.

Opredenjena sredstva upravljači će koristiti za rad i opremanje čuvarske službe, obeležavanje zaštićenih područja, infrastrukturne, edukativne aktivnosti, monitoring vrsta i staništa i naučno-istraživačke projekte.

„Drago mi je što su upravljači zadovoljni sredstvima koja smo im obezbedili za ovu godinu. Projekti koje će, uz našu podršku realizovati, podići će na viši nivo zaštitu prirode. Primera radi, iz ovih sredstava realizovaćemo projekat koji je u planu 40 godina, a u pitanju je uređenje riblje staze u zaštićenom području PIO 'Dolina Pčinje'. Radićemo istim intenzitetom i ubuduće, kako bismo sačuvali prirodne dobra i omogućili budućim generacijama njihovo održivo korišćenje“, rekla je Vujović.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading