Vašington noću
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Zamenik ambasadora u Vašingtonu, zadužen za održavanje kontakata sa Stejt departmentom i Savetom za nacionalnu bezbednost pri Beloj kući Vladimir Marić ističe da je u vreme mandata ambasadora Marka Đurića u SAD postignut jedan proboj u više domena. 

- Jedan domen je politička saradnja, posebno u Kongresu. Mi sad imamo situaciju da se kongresmeni sami izjašnjavaju pozitivno o nekim dešavanjima u našem regionu, u Srbiji. Ekonomska saradnja i sa dijasporom, to su neke oblasti gde je ostvaren veliki napredak ostvaren - rekao je Marić. 

Za ekonomsko povezivanje zadužen je ministar savetnik Dušan Kozarev, koji kaže da je zadatak ambasade da se omoguće prirodni i spontani tokovi. 

- Da se firme koje imaju objektivne potrebe na jednoj i na drugoj strani nađu i povežu, da stvorimo uslove da mogu međusobno da sarađuju i niz aktivnosti preduzetih na tom planu u prethodnom periodu - poput uspostavljanja srpsko-američkog poslovnog foruma, koji čine firme iz obe zemlje, više studijskih poseta predstavnika privreda Srbije i SAD, apsolutno tu pomaže i Er Srbija - objašnjava Kozarev. 

Za saradnju sa kongresom u ambasadi Srbije zadužena je Tijana Borisavljević, čiji je glavni posao da održava kontakte sa predstavnicima tog tela. 

- Pitanje Kosova jeste tema kojoj posvećujemo značajan deo svog vremena i usmereni smo u velikoj meri na približavanje naših stvova i objašnjavanje čitave situacije u vezi sa tematikom KiM, položaja Srba i dinamike dijaloga - kaže Borisavljevićeva i dodaje da svakodnevno razgovaraju sa članovima Kongresa na tu temu. 

Kako kaže, kongresmenima pokušava da približi naše stavove, da ih približi našim interesima, da ih animira da koriste instrumente koji su njima dostupni da izvrše pritisak na administraciju i američku javnost po pitanju KiM. 

- Mi zaista pokušavamo da ne budemo zemlja jednog pitanja ili jednog problema i da im predstavimo i neke druge oblasti u kojima postoji značajna mogućnost za saradnju, a te oblasti nisu malobrojne - rekla je ona. 

U ambasadi Srbije kažu i da se trude da budu spona između naših građana koji žive u Americi i institucija u matici, a prvi savetnik ambasadora Radomir Ilić navodi da je okupljanje naše dijaspore visoko na listi prioriteta: 
- Ambasador Marko Đurić je dao ideju da uspostavimo projekat jačanje veza. To je način kako da gradimo nove mostove između Srba u Americi i naše zemlje Srbije", kaže Ilić. Podseća da su za sada sprovedene dve kampanje - "Uzmi srpski pasoš", gde se ambasada trudi da olakša kako da što veći broj naših zemljaka dođe do pasoša i "Zajedno smo jači" koji treba da okupi sva srpska udruženja u SAD i da ta udruženja počnu da deluju pod jednim krovom. Takođe, okupljamo Srbe i na konferencijama. Konferencije o projektu "Jačanje veza" smo imali dve - jednu koja se bavila prosvetom, naukom kulturom i drugu, koja se bavila Kosovom i Metohijom. 

Stojan Arežina, koji je u Americi duže od dve decenije i koji je u ambasadu došao da podnese zahtev za pasoš, kaže da je procedura završena u razumnom roku i da je naišao na otvorena vrata našeg konzulata. 
- Republika Srbija je moja zemlja, moja država, igrom slučaja ja sam iz jedne od bivših republika Jugoslavije, a Srbiju sam uvek smatrao svojom zemljom, tako da to je glavni razlog - rekao je Arežina. 

Dodatni podstrek srpskim diplomatama daje činjenica da prvi put od raspada Jugoslavije, Srbija ima svoju zgradu ambasade u Vašingtonu, koja se nalazi na manje od kilometar od Bele kuće, a koja je nekada pripadala američkom državnom sekretaru i dobitniku Nobelove nagrade za mir Eliju Rutu. Osim zgrade ambasade, Srbija je za manje od dve godine od ruševina sagradila jednu od najlepših rezidencija u Vašingtonu, radi se o zgradi koju je je tokom četrdesetih godina 20. veka kupio kralj Petar Drugi Karađorđević i koja je bila potpuno zapuštena. Danas je to, prema rečima ambasadora Đurića, dom srpskog lobija u Sjedinjenim Američkim Državama.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanom otvaranju 45. Međunarodnog sajma turizma. Tom prilikom, predsednik je dobio poklon od Vrnjačke Banje 🤩 #alo #alodnevnenovine #predsedniksrbije #aleksandarvucic #fypシ゚viral #fypシ #fy #viralvideo ♬ original sound - Alo_portal


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Gradjanin

22.02.2024 11:53

Žali Bože para i vremena.... Super ambasadore ima samo Srbija...

Slavica

22.02.2024 12:38

Marko i jeste mlad i jako sposoban diplomata takvi bi svi ambasadori trebali da budu.a nažalost nisu.Mislim da ga čeka lepa budućnost.Napred Marko.