Marko Đurić
Foto: Tanjug/JADRANKA ILIĆ (STF)

Đurić je dodao da potezi Aljbina Kurtija iz dana u dan, ne samo što ciljano ugrožavaju opstanak Srba na KiM, već i predstavljaju opasnost od narušavanja mira i stabilnosti u regionu.

- Imamo sve razloge da budemo ponosni na istupanje predsednika Vučića pred najvažnijim forumom Ujedinjenih nacija, jer je upravo njegov govor uključio crveni alarm zbog kojeg su se predstavnici čak i onih članica UN koje priznaju Kosovo otvoreno deklarisali za zaštitu prava Srba i tako stali na stranu Srbije - kazao je on u intervjuu za "Večernje novosti".

Navodi da je Kurti svojim nastupom, a "prvenstveno iznošenjem njemu svojstvenih mahinacija i lažnih konstrukcija stvarnosti, sada i celom svetu pokazao svoje pravo lice".

- Međunarodna zajednica je to prepoznala i ja očekujem da u narednom periodu vidimo konkretizaciju osude njegovog delovanja kroz šire mehanizme sankcija i oštrije mere ključnih globalnih aktera kojima će se stati na put njegovim pokušajima da potpuno ukloni srpski faktor na KiM - istakao je on.

Dodao je da smo sada definitivno jedan korak bliže međunarodnoj izolaciji Prištine i zaustavljanju isključivo mržnjom prema Srbima motivisane ideologije Kurtija i njegovih sledbenika.

Đurić je podsetio da je hitna sednica Saveta bezbednosti sazvana na zahtev Srbije, na čiji je zahtev bila i otvorena za javnost.

Kako je naveo, to je i bila prilika da se direktno i transparentno čuje srpski glas i iznese istina o tome šta se dešava na Kosovu, što je predsednik Srbije i uradio na jedan ozbiljan, argumentovani dostojanstven način.

- Veoma je značajno što se toliki broj članica odazvao pozivu i učestvovao u diskusiji iskazavši negativan stav prema prištinskoj strani. Cenimo i osudu i stav SAD da postupci Prištine podrivaju pregovarački proces, kao i njihovo pozivanje na uzdržavanje od nekoordinisanih i eskalatornih postupaka, poput zabrane korišćenja dinara i većeg broja upada policijskih snaga kosovskih Albanaca u srpske institucije u opštinama na zapadu KiM - poručio je on.

Komentarišući to što su Rusija i Kina insistirale na Rezoluciji 1244, Đurić kaže da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svom obraćanju više puta podsetio na značaj te Rezolucije, ali i naveo konkretne primere njenog stalnog kršenja i narušavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Prema njegovim rečima, kao zvaničan dokument visokog tela UN, Rezolucija nikada ne može biti osporavana, jer su nju i donele članice UN kao najvažnije međunarodne organizacije.

- Zahvalni smo našim tradicionalnim prijateljima, kao i mnogim drugim zemljama koje su u svojim obraćanjima pozvale na poštovanje povelje UN i Rezolucije 1244. To je dokaz da Srbija ima prijatelje širom sveta koji se drže principa međunarodnog prava i koji podržavaju pronalazak kompromisnog rešenja za naše najvažnije nacionalno pitanje. Srpska delegacija na čelu sa predsednikom Vučićem ostvarila je diplomatski uspeh naše zemlje, ali pred nama je još uvek ozbiljna bitka, i znam da ćemo se, dok je sveta i veka, boriti za Srbiju i za naš narod - ukazao je Đurić.

Na pitanje koliko je realno očekivati da se pitanje "Kosova" vrati u UN, istakao je da je upravo to predsednik Vučić i učinio u četvrtak u sedištu UN svojim snažnim, direktnim i činjenično potkrepljenim govorom.

- Vratio je pitanje KiM u okvire međunarodne zajednice, tamo gde se, kako je i podsetio, nalaze predstavnici većine svetske populacije koja ne podržava nelegitimnu, tobož državnost Kosova. I ne samo to, imali smo prilike da čujemo ozbiljnu zabrinutost 13 od 15 članica SB zbog Kurtijeve nedavne odluke o zabrani dinarskog platnog prometa, kao i osudu tog poteza od strane četiri od pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN - naglasio je on.

Upitan da li Srbija treba da nastavi evropski put ako francusko-nemački plan postane deo poglavlja 35, Đurić kaže da je predsednik Vučić više puta naglasio i našoj i evropskoj i svetskoj javnosti da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, niti će ikada prihvatiti bilo kakav dokument kojim bi postojala obaveza podrške ili pomoći Kosovu za članstvo u UN ili u bilo kojim organizacijama ili agencijama u okviru UN.

- Uvek ćemo se, svuda, i po svakom pitanju voditi isključivo interesima našeg naroda i činićemo sve da sačuvamo mir i stabilnost. Kontinuirano pokazujemo da smo spremni na razgovor, ali druga strana ne prestaje sa podrivanjem dijaloga pod okriljem EU jednostranim, štetnim i zlonamernim aktima direktno usmerenim na egzodus srpskog stanovništva na KiM - naveo je on. 

Izbori u Americi

Govoreći o izborima u SAD, Đurić je objasnio da se ne bi bavio spekulacijama o unutrašnjepolitičkom pitanju SAD.

- Ono što mogu da kažem je da će naše državno rukovodstvo, bez obzira na ishod novembarskih izbora, nastaviti da istim intenzitetom sarađuje sa američkom administracijom, podjednako i sa republikanskim i sa demokratskim predstavnicima u Kongresu, a u cilju daljeg unapređenja naših bilateralnih odnosa i stvaranja novih mogućnosti za našu zemlju i naše građane u Srbiji, kao i u Americi - istakao je on.

Na pitanje koja ga važna funkcija čeka u Beogradu s obzirom da je najavljeno da se vraća, Đurić navodi da je spreman da nastavi sa radom i borbom.

Podseća da njemu sada i ističe mandat i da bi se svakako vratio u Srbiju.

- Drago mi je da smo uspeli da podignemo profil Srbije ovde i da napravimo bolju diplomatsku infrastrukturu za naše predstavljanje. O konkretnim funkcijama odlučivaće stranački organi - zaključio je Đurić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading