DIREKTNO IZ STEJT DEPARTMENTA Entoni Blinken čestitao građanima Srbije Dan državnosti
Foto: EPA/Foto: EPA/JIM LO SCALZO

"Sjedinjene Američke Države cene naše strateško partnerstvo sa Srbijom. Radujemo se jačanju naših bilateralnih veza i negovanju stabilnije, sigurnije i prosperitetnije budućnosti srpskog i američkog naroda", istaknuto je u čestitki.

Blinken je naveo da su SAD posvećene podršci cilju Srbije vezanom za članstvo u Evropskoj uniji i da se raduju saradnji sa novom vladom Srbije i svojim evropskim partnerima kako bi pomogli Srbiji u ispunjavanju kriterijuma za pristupanje u EU.

"Sjedinjene Američke Države ohrabruju Srbiju da sprovede svoje obaveze i nastavi dalje kroz dijalog posredstvom EU kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum o normalizaciji sa Kosovom", istakao je Blinken.

On je poručio da se SAD raduju daljoj ekonomskoj, energetskoj, bezbednosnoj i odbrambenoj saradnji sa Srbijom.

"Duboko cenimo vašu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine dok nastavlja da se odupire agresorskom ratu Rusije", naveo je takođe Blinken.

On je naveo da su učešće Srbije u mirovnim misijama UN i EU i raspoređivanje njenih snaga zajedno sa američkim snagama u misiji multinacionalnih snaga i posmatrača na Sinaju primeri neprocenjive uloge koju Srbija ima u jačanju mira i bezbednosti na regionalnom i globalnom nivou.

"Na kraju, iskreno čestitam na uspešnoj kandidaturi Srbije da bude domaćin EKSPO 2027 u Beogradu i želim vam uspeh u pripremama za ovaj izuzetan događaj", istakao je Blinken, poželevši građanima Srbije miran i prosperitetan dan i godinu pred njima.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading