ČOVIĆ O STANJU NA KiM Potrebno nacionalno jedinstvo: Hitno treba da krenemo u kampanju za Savet Evrope
Alo!/Vladimir Marković

Ovako za "Sputnjik" najnoviji potez Prištine komenatariše nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović.

On naglašava da je za saradnju sa svima ali da nije za to da se nameštamo istorijskim neprijateljima i da mislimo da će biti na našoj strani. U politici, dodaje naš sagovornik, nema iskrenosti, već samo interes, ali istovremeno i pita – imamo li mi naše interese? Zaodeveni u plašt dolaska i ostanka investicija, zapadne zemlje nam uzimaju deo državne teritorije.

Čović kaže da nema problem sa investicijama ali se plaši da će to u pojedinim trenucima biti zloupotrebljeno.

„Potrebno je da ekonomski budemo oporavljeni ali treba da se zapitamo ko nas je najviše ekonomski uništio počevši od bivše Jugoslavije? Kada razgrnete kadrove na globalnom nivou, vidite da nema značajnih lidera, ali srpsko rukovodstvo ne sme da odustane od razgovora ni po koju cenu ali treba i da zategne određene stvari koliko može,“ rekao je on.

Zašto niko sa Zapada ne može da naredi Kurtiju

Prave stvari su urađene, kaže nekadašnji vicepremijer, kada su Srbi izašli iz institucija ali naglašava je odmah morao da sledi naredni korak, a to je pravljenje naših institucija. On podvlači da će do toga morati da dođe kako bi srpska zajednica na Kosovu i Metohiji mogla da opstane.

„Ne smatram da je našem državnom vrhu lako ali treba da se otkrije ko je kriv za dešavanja u Banjskoj, jer ćemo zbog toga trpeti sve veći pritisak.“

Ipak, Čović ocenjuje da najveći pritisak trpe Srbi na Kosovu i Metohiji i postavlja pitanje zašto niko sa Zapada ne može Kurtiju da kaže - to ne možeš da uradiš.

„Zašto ne možemo da čujemo taj eksplicitan jezik? Da li je to političarima zabranjeno da kažu – ne smeš da zabraniš dinar i ne smeš da diraš Srbe?“, pita Nebojša Čović.

Sve što se danas dešava, dodaje on, skretanje je pažnje sa nečeg što je moralo da se uradi pre skoro 12 godina, a to je Zajednica srpskih opština po Briselskom sporazumu. Naglašava da smo mi potpisivali sporazume, jer smo bili iskreni ali da smo valjda do sada naučili lekciju da kolektivni Zapad ima sledeću strategiju – prave sporazume za koje znaju da ih nikada neće sprovesti ali zato suprotnu stranu pritiskaju i uveravaju da ona sve stvari koje je preuzela u sporazumu sprovede.

„To nije mudro, nego pokvareno. Mi smo bili među prvima, a videli smo da su taj scenario prepisali i na Minsk - 1 i Minsk - 2,“ rekao je on.

Treba im reći da je KiM pod NATO okupacijom

Na pitanje ima li povratka srpskih zvaničnika za pregovarački sto s Prištinom, Čović kaže da smo daleko odmakli u razgovorima ali da strahuje, na osnovu svega što smo prošli, da ponovo ne budemo izigrani, jer se pokazalo da je Briselski sporazum prevara. Nakon njega, dodaje, na sto su nam stavili francusko-nemački plan , pa Ohridski sporazum i to samo pokazuje da oni očekuju da Srbi i Srbija kažu „pa dobro sad, faktičko stanje jeste da je Kosovo nezavisno.“

„Idu ka tome da im nije stalo do stolice u Ujedinjenim nacijama već do fotelje u NATO ali je realnost sasvim drugačija – to je teritorija koja je pod NATO okupacijom. To im treba reći i u Briselu. Nije njima interesantno ni da Srbija uđe u Evropsku uniju, već u NATO, to je centralna stvar u ovoj igri koju su oni tako lukavo postavili. A kada etnički očiste Srbe ko će da priča o evrointegracijama?“ podseća Čović.

Hitna kampanja za Savet Evrope

Moramo, naglašava, da budemo strpljivi, svi, i da čekamo novu svetsku podelu kao što to kažu ruski zvaničnici. Zapad i Kurti sve rade planski ali, kako Čović podvlači, mi moramo da izdržimo sva iskušenja i da svi zajedno čekamo neka bolja vremena.

„Hitno treba da krenemo u kampanju za Savet Evrope, nemamo puno vremena, a to znači Bela knjiga i svakodnevni primeri eklatantnih kršenja ljudskih prava na Kosovu i Metohiji. Moramo da probamo da preuzmemo inicijativu što je veoma teško, da oni reaguju na naše postupke, a ne mi na njihove što nije lako, jer je ceo kolektivni Zapad protiv nas. Čak i oni koji nas pljeskaju po ramenu pre podne, popodne smišljaju i pišu telegrame sa elementima kako da nas srede,“ objašnjava naš sagovornik.

On postavlja pitanje - ko može da nam garantuje, da ako prođu ovi principi kosovske nezavisnosti, da se neće dalje otvoriti priča i na Raško-polimsku oblast, a neko može da pomisli da se „zabavlja“ i s Vojvodinom?

„Ko to može da nam garantuje u vremenima u kojima se nalazimo i onima koji dolaze? Zato je potrebno da, koliko toliko, ovde obezbedimo jedinstvo. Ne moramo mi da se saglasimo oko svega ali su ovo ključna nacionalna, državna pitanja,“ kategoričan je Nebojša Čović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading