aljbin kurti i ričard grenel
Foto: Alo/EPA/Printscreen

- Nemački ambasador na Kosovu javno je osramotio nemačkog socijalistu Mihaela Rota zbog Kurtijevih postupaka. Znate da je loše za Kurtija kada ostane bez podrške nemačkih zvaničnika u svojoj zemlji - napisao je Grenel na društvenoj mreži Iks, reagujući na objavu Rodea u kojoj je nemački diplomata naveo da jednostrane mere Prištine "samo dolivaju ulje na vatru i ne doprinose smanjenju tenzija, već upravo suprotno".

Rode je naveo da je "dijalog koji vodi EU između Kosova i Srbije jedini odgovarajući forum za rešavanje ovih pitanja".

Predsednik Odbora za spoljne poslove Bundestaga Mihael Rot prethodno je poručio da su saopštenja Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država o jednostranim akcijama prištinskih vlasti "još jedan primer neizbalansiranih izjava".

 

 

- Nedostaju mi tako jasne poruke u vezi sa srpskom agresijom u regionu - napisao je Rot na društvenoj mreži Iks.

U saopštenju Evropske unije navodi se da je EU veoma zabrinuta zbog ovonedeljnih operacija specijalnih jedinica tzv. kosovske policije u kancelarijama opština Dragaš, Peć, Istok i Klina, kao i u prostorijama nevladine organizacije Centar za mir i toleranciju u Prištini.

Evropska unija je pozvala privremene vlasti u Prištini da izbegavaju jednostrane akcije i da se pitanjem statusa opština bave kroz dijalog uz posredovanje Brisela. Portparol EU Peter Stano saopštio je da će iznenadno zatvaranje ovih kancelarija imati negativne efekte na svakodnevni život i uslove života Srba na KiM jer će ograničiti njihov pristup osnovnim socijalnim uslugama.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading