Stevan Bakić
Foto: Alo/Grad Subotica

Na ovoj manifestaciji koju Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine organizuje u znak sećanja na 2. februar 1879. godine – Marin dan, kada su se Bunjevci obučeni u svečanu bunjevačku narodnu nošnju okupili na prvom javno održanom „Velikom prelu“ sa željom da se predstave svojoj zajednici, ali i gradu u kome žive, i tako pokažu i da postoje, i da su ponosni na svoje poreklo, izabrana je, po tradiciji, najlepša preljska pesma, kao i najlepša prelja. Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, čestitajući Bunjevcima nacionalni praznik „Dan velikog prela“, rekao da je Grad Subotica tokom protekle tri i po godine – korektno sarađujući sa Bunjevačkim nacionalnim savetom – zaista mnogo uradio na očuvanju nacionalne i kulturne posebnosti Bunjevaca. 

„Početkom maja 2021.  godine, podsetiću, doneli smo odluku na koju ćemo svi biti ponosni zauvek, a to je – uvođenje bunjevačkog jezika i pisma, pored srpskog, mađarskog i hrvatskog jezika i pisma, u ravnopravnu službenu upotrebu na teritoriji grada Subotice. Taj istorijski korak u razvoju multikulturalnosti našeg grada, činjenica je, nije bilo moguće preduzeti da nije bilo, i da nema, politike mira, stabilnosti i napretka koju mudro vodi predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić“, naglasio je gradonačelnik Bakić. 

Podvukao je da je naša država Srbija, zahvaljujući pre svega predsedniku Vučiću bila, a i ostaje posvećena zaštiti i kontinuiranom unapređenju individualnih i kolektivnih manjinskih prava. 

„Bunjevci već četiri veka žive na ovim prostorima. Jednoj brojčano maloj nacionalnoj zajednici sigurno nije bilo lako da prođe kroz sve burne događaje i izazove koje je to vreme nosilo. I da se odupre da ne iščezne i utopi se u druge, da sačuva i da predano i posvećeno razvija svoju tradiciju, svoju veru, svoj jezik i običaje, svoju kulturu“, rekao je Bakić. 

Istakao je da mu je drago što su periodi u kojima Bunjevci nisu bili u mogućnosti da svest o svojoj posebnosti javno izražavaju daleko iza nas. 

„I što danas s ponosom možemo da kažemo da je upravo u našoj zemlji nacionalnim manjinama obezbeđen najviši nivo prava u kulturi, informisanju, službenoj upotrebi maternjeg jezika i svim drugim segmentima društvenog života“, kazao je Bakić.

Dodao je da će lokalna samouprava i ubuduće podržavati negovanje nacionalnog identiteta kako bunjevačke, tako i svih drugih nacionalnih zajednica na prostoru grada Subotice. 

„Dozvolite mi da, na kraju, svim Bunjevcima i Bunjevkama još jednom čestitam jedan od četiri nacionalna praznika  – 'Dan Velikog prela', da im poželim svako dobro i da uvek budu svoji. I da im poručim da sam uveren da ćemo i dalje zajedno preduzimati sve da našu Suboticu, našu Vojvodinu i našu državu Srbiju činimo još bogatijom, boljom i lepšom. A, svima vama, dragi prijatelji, prisutnima u ovoj sali, kao i vašim porodicama, želim sve najbolje, da se večeras lepo družimo i provedemo i da – i ove i narednih godina – u dobrom zdravlju obeležavamo sve praznike značajne za bunjevačku nacionalnu manjinu“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić. 

Predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, dr Suzana Kujundžić Ostojić je, pozdravljajući goste na prelu među kojima su bili i Bunjevci iz Mađarske i Austrije, podsetila da je u Subotici pre 145 godina održano prvo „Veliko prelo“ na kome su Bunjevci obučeni u narodnu nošnju tadašnjoj vlasti hteli da poruče da su tu, i da postoje. 

„Tu smo i danas, u velikom broju. I ljubomorno čuvamo ono što je naše: naš jezik, našu kulturu i našu istoriju, ali i delimo sa svima sa kojima zajedno živimo. Pripremili smo interesantan program, a posebnu pažnju treba da obratite na tombolu, zato što će deo sredstava koji od tombole dobijemo biti predat onima kojima je to potrebno – bunjevačkim porodicama sa više dece. Želim vam da se lepo provedete, da pamtite ovo veče i da se već naredne godine vidimo na ’Danu Velikog prela’“, rekla je Suzana Kujundžić Ostojić.

Prisutnima se obratio i velečasni Nebojša Stipić.

Na „Danu Velikog prela“ i ove godine izabrani su najlepša prelja i najlepša preljska pesma. Najlepše prelje (isti broj glasova), po oceni žirija i gostiju, bile su Jovana Vidaković i Dunja Takač, prva pratilja je Martina Vojnić Hajduk, a druga pratilja Milica Saulić. Najlepša preljska pesma, po oceni žirija, bila je pesma „Prela koji više nema”, autorke Gabrijele Diklić.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading