Ministarka Đedović
Foto: Alo/MRE/EMILIJA JOVANOVIĆ

Đedović Handanović je istakla da dve zemlje imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose koji su osnova za intenziviranje bilateralne saradnje u energetskom sektoru.

„Rumunija je Srbiji prijateljska susedna zemlja sa kojom gajimo snažne bilateralne odnose u mnogim sferama, a energetika predstavlja važan stub naše saradnje. Decenijama uspešno razvijamo saradnju u sektoru elektroenergetike, dok hidroelektrane na Dunavu predstavljaju stub sigurnog snabdevanja električnom energijom u obe države već 60 godina. Izgradnja novih reverzibilnih hidroelektrana u ovom trenutku nam je potrebnija nego ikada, kako bismo ostvarili ciljeve energetske tranzicije i lakše integrisali kapacitete iz OIE u naš sistem. RHE Bistrica i RHE Đerdap 3 su među najvažnijim energetskim projektima, koji će promeniti energetsku sliku naše zemlje i omogućiti balansiranje varijabilnih izvora energije. U toku je rad na prethodnoj studiji izvodljivosti za RHE Đerdap 3, koja će pokazati tehničku i ekonomsku opravdanost ovog projekta. Veoma nam je važno da o ovom potencijalnom projektu razgovaramo sa rumunskim partnerima zbog njegovog regionalnog uticaja“, rekla je ministarka u Atini na marginama Ministarskog sastanka Grupe na visokom nivou o energetskoj povezanosti Centralne i Jugoistične Evrope (CESEC).

Đedović Handanović je istakla da je strateški cilj Srbije regionalno povezivanje u gasnom sektoru koje treba da unapredi sigurnost snabdevanja gasom.

„Krajem prošle godine smo pustili u probni rad gasnu interkonekciju Srbija-Bugarska kojom smo omogućili diversifikaciju izvora i pravaca snabdevanja i dopremanje gasa iz LNG terminala u Grčkoj, kao i gasa iz Azerbejdžana. Plan nam je da se povezujemo i sa ostalim susedima, najpre sa Severnom Makedonijom i Rumunijom i dodatno osiguramo snabdevanje građana i privrede, ali i gasifikaciju južnih i istočnih delova naše zemlje. Vlada Srbije je prošle godine prepoznala gasovod Mokrin-Arad kao jedan od prioritetnih projekata koji treba da se izgradi do 2026. godine. Očekujem uskoro i potpisivanje Memoranduma o razumevanju koji će obuhvatiti i ovu temu”, rekla je ona.

Ministarka je navela da je Srbija povećala kapacitete za prenos električne energije sa Rumunijom izgradnjom Transbalkanskog koridora, a da je projektom Beogrid planirano dupliranje postojećih kapaciteta.

Ministar energetike Rumunije Sebastijan Burduž upoznao je ministarku sa planovima energetske tranzicije i istakao važnost i potrebu za izgradnjom reverzibilnih hidroelektana koje bi ovaj proces ubrzale.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading