Glasačka kutija
Foto: Alo/Alo! / V. Marković

Ponovno glasanje na 28 biračkih mesta sprovešće se u subotu, 30. decembra 2023. godine, u vremenu od 7.00 do 20.00 časova.

Na sednici je predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević, povodom zahteva koji je Koalicija Srbija protiv nasilja dostavila Republičkoj izbornoj komisiji za raspisivanje i sprovođenje novih izbora za odbornike Skupštine grada Beograda, obavestio članove Republičke izborne komisije, kao i najširu javnost, predstavnike domaćih i stranih posmatrača i medija, da

Republička izborna komisija ne može ni na koji način da bude uključena u sprovođenje aktuelnog izbornog postupka u Beogradu, a još manje da utiče na raspisivanje novih izbora. Istakao je da je Gradska izborna komisija grada Beograda jedino i isključivo nadležna da, u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima, naloži ponavljanje glasanja na pojedinim biračkim mestima na kojima je glasanje poništeno, a ne da naloži ponavljanje celih izbora. Napomenuo je da  Gradska izborna komisija može da glasanje na biračkom mestu poništi bilo po službenoj dužnosti, u zakonom definisanim slučajevima, bilo u postupku zaštite izbornog prava po podnetim prigovorima na glasanje, što, kako je naglasio, predstavlja jedini pravni put koji zavisi od Gradske izborne komisije.

Dodao je da ponavljanje celog izbornog postupka zavisi isključivo od drugih državnih organa, a nikako od volje organa za sprovođenje izbora, tako da, kako je naglasio, ni Republička izborna komisija, niti Gradska izborna komisija Beograda ne mogu da utiču na to da li će se izbori ponoviti ili ne, već da je njihov zadatak da, pošto su raspisani, izbori za koje su nadležni budu sprovedeni u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika, odnosno Zakonom o lokalnim izborima. Da li će posle okončanja aktuelnih izbora za odbornike Skupštine grada Beograda biti raspisani novi izbori zavisi isključivo od ispunjenja zakonskih uslova predviđenih Zakonom o lokalnoj samoupravi, odnosno ako nova Skupština grada Beograda ne bude konstituisana u roku od dva meseca od objavljivanja rezultata izbora, ili ako bude konstituisana, a ne izabere gradonačelnika u roku od mesec dana od dana konstituisanja, ili ako ne bude zasedala duže od tri meseca.
Ponovio je da Republička izborna komisija nema pravo nadzora nad Gradskom izbornom komisijom grada Beograda ni po jednom osnovu, s obzirom na to da Gradska izborna komisija nije organ za sprovođenje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, niti je Republička izborna komisija organ za sprovođenje lokalnih izbora, pa ni izbora za odbornike Skupštine grada Beograda, na osnovu čega bi svima trebalo da bude jasno da Republička izborna komisija nije nadležna, niti može da postupa po podnetom zahtevu.

U nastavku sednice, Republička izborna komisija je donela Odluku o obliku, izgledu, boji i sadržini glasačkog listića i kontrolnog lista za proveru ispravnosti glasačke kutije za sprovođenje ponovnog glasanja na izborima za narodne poslanike 30. decembra 2023. godine, Odluku o utvrđivanju broja glasačkih listića za sprovođenje ponovnog glasanja, kao i Odluku o naknadi troškova sprovođenja ponovnog glasanja.

Na sednici su doneta rešenja o ispravljanju zapisnika o radu biračkih odbora na sprovođenju glasanja za izbor narodnih poslanika na dva biračka mesta u inostranstvu, i to na biračkom mestu broj 23 u Bosni i Hercegovini i na biračkom mestu broj 52 u Rusiji, kao i Rešenje o razrešenju u Opštinskoj izbornoj komisiji opštine Kuršumlija.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading