Stevan Bakić
Foto: Alo/Grad Subotica

Gradonačelnik Bakić je, u ime Grada Subotice i lično ime, bračnom paru Ambruš čestitao prinove, poželeo i njima i njihovoj deci puno zdravlja i sreće u životu i predao im prigodne poklone.

Nakon srdačnog razgovora sa presrećnim roditeljima, gradonačelnik Bakić je izjavio kako Grad Subotica prati pronatalitetnu politiku Vlade Srbije i Pokrajinske vlade i nastoji da unapređuje mere koje se odnose na podršku porodici i deci.

„Lokalna samouprava u skladu sa politikom Republike Srbije, koja je duboko posvećena poboljšanju demografske slike, prati i unapređuje mere pronatalitetne i populacione politike. Preduzimamo sve da se roditelji ohrabre za proširenje porodice, podstaknu da ovde ostanu i da svoju decu podižu u Subotici“, kazao je gradonačelnik Bakić.

Podsetio je da je krajem jula ove godine doneo odluku da Grad Subotica od 1. septembra 2023. godine u potpunosti snosi troškove boravka za više od 4.500 mališana u Predškolskoj ustanovi „Naša radost“ i vrtićima pri osnovnim školama u Čantaviru i Đurđinu.

„Sufinansiramo i deo troškova za decu u verifikovanim privatnim predškolskim ustanovama sa teritorije našeg grada, čiji su roditelji ili drugi zakonski zastupnici stekli to pravo, u visini od 10.000 dinara. Osim ove odluke, donete u skladu sa nacionalnom politikom podizanja nataliteta, sredstvima iz gradskog budžeta podržavamo sve trudnice i majke, a našim sugrađanima pružamo i podršku da se ostvare kao roditelji kroz vantelesnu oplodnju. Sredinom jula ove godine u subotičkoj Opštoj bolnici rođena je i prva beba kroz program Centra za reproduktivnu medicinu i vantelesnu oplodnju. Sve to svedoči da lokalna samouprava nastoji da pruži što je moguće veću podršku porodici i roditeljstvu“, rekao je Bakić.

Dodao je da lokalna samouprava, uz unapređenje mera pronatalitetne i populacione politike, kontinuirano investira i u projekte koji će doprineti poboljšanju kvaliteta života svih Subotičana.

„Nedavno usvojenim drugim rebalansom budžeta Grada Subotice stvoreni su preduslovi da se započne nekoliko novih, za naš grad i sve naše sugrađane značajnih investicionih projekata. Među tim investicijama je i završetak rekonstrukcije i opremanje centralne kuhinje PU ’Naša radost’, kao i rekonstrukcija i dogradnja dva objekta – ’Mandarina’ i ’Sanda Marjanović’ koji rade u okviru ove ustanove. Za realizaciju ta tri projekta iz gradskog budžeta obezbeđena su sredstva u ukupnom iznosu od 313 miliona dinara“, naveo je Bakić

Cilj lokalne samouprave je, istakao je, da se podsticanjem povećanja nataliteta i poboljšanjem kvaliteta života i u Subotici rađa što više dece.

„Naša velika želja je da Subotica bude grad dece, grad mladih. Pored unapređenja mera koje se odnose na podršku porodici i deci, lokalna samouprava će i ubuduće preduzimati sve da u vaspitno-obrazovnim ustanovama u kojima borave naši mališani obezbedi najbolje moguće uslove za rad sa njima i njihovo sigurno i bezbrižno odrastanje“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

On je, na kraju, supružnicima Ambruš još jednom čestitao na prinovama i poželo im da zajedno, sa puno ljubavi, strpljenja i pažnje podižu njihovo troje dece.

„Koristim ovu priliku da svim našim sugrađanima koji žele da se ostvare kao roditelji poručim da će na tom putu imati podršku i svog grada, i svoje države Srbije“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Uroš Ambruš se zahvalio gradonačelniku Bakiću na poseti i poklonima za koje je, kako je rekao, u kontaktu sa nadležnim gradskim službama i naveo da su bebama u ovom trenutku najpotrebniji.

„Zahvalni smo lokalnoj samoupravi i gradonačelniku na ovom lepom gestu i podršci koja nam mnogo znači. Bebe su začete u Ginekološkoj bolnici 'Genesis' u Novom Sadu, a rođene su carskim rezom, prevremeno, u 30. nedelji trudnoće, 30. avgusta ove godine na novosadskoj klinici 'Betanija'. Na Institutu za majku i dete u Novom Sadu Novak i Dunja su bili do 17. oktobra, a Vidak do 19. oktobra. Sve se, srećom, dobro završilo. Ovo navodim zato što želim da, u ime svoje porodice i lično ime, izrazim zahvalnost lekarima i medicinskom osoblju u tim zdravstvenim ustanovama, kao i lekarima i medicinskom osoblju u Subotici, na svemu što su učinili da se Noemi i ja ostvarimo kao roditelji i da nam naše bebe budu zdrave“, istakao je ponosni tata Uroš.

Noemi Ambruš je kazala da su bebe velika radost, ali i velika odgovornost, i da njihovo odgajanje zahteva puno neprospavanih noći.

„Bebe su dobro. Lepo napreduju, rastu i nisu zahtevne. Pomalo su nestašne. Odgajanje beba zahteva i mnogo odricanja. Ali, ništa nam nije teško. Presrećni smo. Uz puno ljubavi i pomoć baka, rodbine i prijatelja, mislim da ćemo se snaći. Važno nam je da ja naša kuća konačno puna i da su nam naše tri bebe žive i zdrave“, rekla je radosna majka Noemi.

BONUS VIDEO

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading