subotica bakić
Foto: Privatna arhiva/Grad Subotica

„Izmene prihoda i primanja budžeta izrađene su na osnovu pokazatelja ostvarenja budžetskih prihoda u proteklom periodu tekuće godine i realno očekivane dinamike ostvarenja svakog pojedinačnog prihoda do kraja godine. Za proteklih devet meseci ukupni prihodi i primanja budžeta ostvareni su u visini 73,86 odsto godišnjeg plana, što je za 24,56 odsto više u odnosu na njihovo ostvarenje u istom periodu prethodne godine. Ovi rezultati potvrđuju da smo planirali budžet u realnim okvirima, a to potvrđuje i ovaj drugi rebalans kojim se obim budžeta povećava veoma oprezno, za 2,54 odsto“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Predloženim izmenama, dodao je, tekući rashodi budžeta su povećani za 262.050.000 dinara.

„Usaglašeni su iznosi sredstava potrebnih za obračun i isplatu plata sa dobijenom saglasnosti Ministarstva finasija, usaglašeni su iznosi potrebnih sredstava za izmirivanje stalnih troškova i svih zakonskih obaveza gradskog budžeta kojima se obezbeđuje delatnost ustanova obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, kulture i sporta“, rekao je Bakić.

Istakao je da su opredeljena i sredstva za investiciona ulaganja u iznosu nešto manjem od dve milijarde i 41 milion dinara i da su ona projektovana u obimu koji je ostvariv do kraja budžetske godine.

„Usvojenim rebalansom stvaraju se preduslovi da se započne nekoliko i za naš grad, i za naše sugrađane značajnih novih investicionih projekata. Pored izgradnje ambulante na Paliću, gde vrednost radova iznosi 99,6 miliona dinara, to su i rekonstrukcija i dogradnja objekata Predškolske ustanove ’Mandarina’, u MZ ’Dudova šuma’, u visini od 102 miliona dinara, i ’Sanda Marjanović’, u MZ ’Prozivka’, gde vrednost radova takođe iznosi 102 miliona dinara, kao i završetak rekonstrukcije i opremanje centralne kuhinje PU ’Naša radost’, gde je opredeljeno 109 miliona dinara, od toga za radove 55 miliona dinara, a za opremanje 54 miliona dinara. Obezbeđena su i sredstva za investicioni projekat JKP ’Vodovod i kanalizacija’ koji se odnosi na zamenu ispune na Vodozahvatu 1 u fabrici za prečišćavanje pitke vode, u visini od 100 miliona dinara“, naveo je gradonačelnik Bakić.

Na 41. redovnoj sednici Skupštine grada Subotice, na kojoj je ukupno usvojeno 17 tačaka dnevnog reda, Zaključak o prihvatanju Izveštaja o ostvarivanju budžeta Grada Subotice za period od 1. januara do 30. septembra ove godine usvojen je jednoglasno (59 glasova „za“, bez uzdržanih i protiv), dok je Odluka o izmenama i dopunama Odluke o budžetu Grada Subotice za 2023. godinu usvojena većinom glasova (55 glasova „za“, četiri protiv, uzdržanih nije bilo).

Na početku današnje sednice Skupštine grada Subotice minutom ćutanja odata je pošta preminulom predsedniku Skupštine AP Vojvodine i lideru Saveza vojvođanskih Mađara, Ištvanu Pastoru.

Odbornici su 1. juna ove godine, na 36. redovnoj sednici Skupštine grada Subotice održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće, doneli Odluku o izmenama i dopunama Odluke o budžetu Grada Subotice za 2023. godinu. Tim prvim rebalansom usvojeni obim budžeta iznosio je nešto više od 9,25 milijardi dinara, što je za 737,16 miliona dinara više od obima budžeta usvojenog u decembru 2022. godine.

BONUS VIDEO: 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading