CRNO NA BELO! Veliko istraživanje: Telekom poštuje standarde EU!
Alo

Junajted Grupa i Dragan Šolak su preko medija koje kontrolišu pokrenuli novu kampanju protiv svog glavnog tržišnog konkurenta Telekoma Srbija. Kampanja je deo lobističkih pokušaja Šolakove grupacije u susret izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, koji će biti objavljen u oktobru, kao i povodom izrade novog zakona o elektronskim medijima. Cilj im je da Telekom, ali i država Srbija, u izveštaju EK budu što negativnije predstavljeni, a pritom, po običaju ne biraju sredstva i ne prave razliku između istine i laži. Aktuelni talas udara na Telekom, preko “objektivnih i profesionalnih” medija N1 i Nova S, zasniva se na tvrdnji da u EU kompanije za telekomunikacije u državnom vlasništvu ne mogu da budu osnivači i vlasnici medijskih kuća. Junajted Grupa tvrdi da je Telekomovo vlasništvo nad “Arena Čanels Grupom”, u okviru koje su televizije poput Arena Sport, Superstar, Euronjuz Srbija i Blumberg Adrija, u suprotnosti sa standardima EU. Zbog toga će, kažu, biti sporan i zakon o elektronskim medijima, o kojem traje javna rasprava i čije se usvajanje očekuje. “Nije istina da državne kompanije za telekomunikacije u EU mogu da budu osnivači medija”, danima se poručuje sa N1 i Nova S, u čemu učestvuju čak i pojedini takozvani eksperti. Naše istraživanje, međutim, crno na belo dokazuje da u zemljama Evropske unije postoji čak 10 zemalja sa ukupno 12 primera da su kompanije koje se bave telekomunikacijama, a najveći akcionar im je država, ujedno vlasnici medijskih kuća! Sa Švajcarskom, takvih slučajeva je trinaest!

Kompanija “A1 Telekom Austria AG”, gde država ima 28,42 odsto vlasništva, u svojoj Austriji je vlasnik TV kanala “A1 now”. Pored toga, u Sloveniji emituju kanal “Studio Proteus”. “Deutsche Telekom” je gigant evropskih telekomunikacija, a u njemu je država Nemačka prisutna sa 31,9 odsto akcija. Dojče Telekom je ujedno vlasnik niza medijskih kuća, koje emituju program u čak tri države - “Magenta” TV kanali su u Austriji, “Digi Sport” kanali i “Magio TV” su u Slovačkoj, dok je velika mreža “Cosmote” kanala u Grčkoj, gde je Dojče Telekom prisutan preko provajdera OTE. Idemo dalje. Sledeći primer je Kraljevina Švedska, zemlja poznata po najvećem stepenu demokratije, medijskih sloboda i ljudskih prava. Švedska država je u kompaniji za telekomunikacije “Telia Company” glavni akcionar sa 39,5 učešća, a taj provajder je vlasnik TV kanala “TV4”, “MTV”, “C More” i “LTM Straume”. Telija je do vlasništva nad “TV4” došla akvizicijom jedne privatne kompanije, za šta je dobila dozvolu regulatora. Tu nije kraj. Kraljevina Belgija je još jedan primer - tamo država ima 53,51 odsto udela u provajderu “Proximus SA”, koji je vlasnik mreže TV kanala “Pickx”. A u Luksemburgu država je stopostotni vlasnik provajdera “Proximus Luxembourg SA”, koji drži “Tango TV”. Jedna od najvećih evropskih kompanija za telekomunikacije “Orange SA” za najvećeg akcionara ima državu Francusku sa 23 odsto akcija, a u vlasništvu je mreže kanala “OCS” u matičnoj zemlji. Uz to, francuski državni operater u Poljskoj ima kompaniju “Orange Polska SA”, koja drži “Orange TV”. I, za kraj, bar sto se tiče EU, na red dolazi Estonija - tamo je država vlasnik 51 odsto akcija u provajderu “Levira AS”, koji je vlasnik mreže kanala “ETV”, zatim “Tallinna TV”, kao i TV “France 24” u toj zemlji. Na sve ovo dodajmo Švajcarsku, državu nesporne demokratije, čija je ekonomija u velikoj meri sinhronizovana sa EU. Tamo je država većinski vlasnik kompanije “Swisscom AG”, sa 50,95 odsto akcija, a ovaj operater u vlasništvu ima kanale “Blue Zoom D”, “Blue Zoom F” i “Blue Vision TV”. Kako je moguće da takozvani medijski eksperti na N1 i Novoj S uporno ponavljaju da kompanije za telekomunikacije u EU ne mogu da budu vlasnici medija? Jedini mogući odgovor je ili da svesno obmanjuju javnost ili da baš i nisu eksperti. Ipak, mnogo veći problem su organizatori brutalnih kampanja protiv Telekoma Srbija i Republike Srbije. Junajted Grupa je stacionirana u Holandiji i Luksemburgu, Dragan Šolak živi u Švajcarskoj, u njihovim centralama rade skupo plaćeni stručnjaci za medijske zakone i evropsku praksu, i prosto je nemoguće da nisu upoznati sa činjenicama iz ovog istraživanja!

Tužna je istina da Šolakova grupacija preko svojih medija planirano i krajnje beskrupulozno plasira neistine protiv tržišnog konkurenta Telekoma i, što je još gore, protiv države Srbije koju je proglasila za najvećeg neprijatelja.

 Državni operateri vlasnici medija

U ovom istraživanju smo dokazali da kompanije za telekomunikacije, čiji je najveći suvlasnik država, u većem broju zemalja EU i Švajcarskoj mogu da budu i jesu vlasnici medija. Reč je o operaterima: - “A1 Telekom Austria AG” - “Deutsche Telekom” - “OTE Group” - “Orange SA” - “Telia Company” - “Proximus SA” - “Proximus Luxembourg SA” - “Levira AS” - “Swisscom AG”

 Metodologija istraživanja

Svi podaci objavljeni u ovom istraživanju predstavljaju javno dostupne činjenice, do kojih se može doći pretragom interneta, odnosno zvaničnih kompanijskih sajtova. Od udela raznih država u vlasništvu operatera do vlasničke strukture medijskih kuća, sve je javno dostupno i proverljivo. Telekom Srbija AD je u većinskom vlasništvu naše države, koja ima 58,11 odsto akcija, Telekom sopstvenim kapitalom drži 20 odsto vlasništva, dok je 21,89 udeo malih akcionara, odnosno građana Srbije, zaposlenih i bivših zaposlenih. Prema strukturi vlasništva, a posebno državnom udelu, primer Telekoma Srbija je potpuno metodološki kompatibilan sa slučajevima navedenim u ovom istraživanju.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading