Gideon Grajf
Foto: Printscreen/Jutjubprintscreen

„Postojalo je nastojanje da se etnički očiste mnoga srpska sela, na hiljade Srba je brutalno ubijeno u periodu od 1992. do 1993. na području Srebrenice. O tome se ne zna dovoljno, o tome se ne objavljuje dovoljno, a jedan od naših ciljeva bio je da pokažemo i taj deo istorije. Istorija ne može biti jednostrana“, poručio je Grajf.

On je demantovao tvrdnje pojedinih medija iz Federacije BiH da je komisija u izveštaju predstavila izmenjen broj stradalih muslimana u regiji Srebrenice.

Grajf naglašava da kada govori o stradanju svih ljudi, a to je i u nazivu komisije, onda morate da opišete sve, ništa se ne sme gurati pod tepih.

„Nemam ovde podatke, ali se radi o hiljadama. Ubijani su u svojim domovima, ispred kuće, na delu je bilo brutalno etničko čišćenje i o tome se mora govoriti“, dodao je Grajf u intervjuu za RTRS.

Podsetimo, izraelski istoričar Gideon Grajf, koji je na čelu „Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995“, dobio je posebno odlikovanje nemačkog predsednika Štajnmajera za doprinos u područjima izučavanja i predavanja o Holokaustu.

Šok za pobornike „srebreničkog genocida“

„Zbog izveštaja Nezavisne međunarodne komisije Gideon Grajf je prošle godine prošao kroz čitavu kanonadu nepriznavanja, omalovažavanja i raznih neprimerenih kritika od strane raznih zapadnih medija i njihovih „stručnjaka“ i politika, a sada odjednom od strane Nemačke treba da bude odlikovan za posebne zasluge. Iako je jasno da se radi o dvostrukim aršinima zapadne politike, u ovom konkretnom slučaju nemačke politike, sasvim je sigurno da će ovaj potez za pobornike lažne tvrdnje da se u Srebrenici dogodio genocid biti ne samo iznenađenje, već i potpuni šok. Ne treba zaboraviti da ista ta Nemačka, koja Grajfa odlikuje za istraživanje genocida nad Jevrejima tokom Drugog svetskog rata, čime iskazuje kajanje zbog onoga što su počinili Nemci, itekako promoviše da se u Srebrenici dogodio genocid, a tamnošnje događaje maltene stavlja u istu ravan sa Holokaustom“, objasnio je tada ekspert za međunarodne odnose dr Srđan Perišić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading