Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug/Tanjug

Skupu na glavnom gradskom Trgu majora Karlice prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik RS Milorad Dodik, predsednici parlamenata Vladmir Orlić i Nenad Stevandić, premijeri Ana Brnabić i Radovan Višković, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, ministri i drugi zvaničnici Srbije i RS. Nakon parastosa obratiće se predsednik RS Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ovo je prvo obeležavanje Dana sećanja koji Srbija i Republika Srpska organizuju u RS. Prijedor je grad koji je među prvima prihvatio izbeglice iz Hrvatske tokom akcije "Oluja" koja je počela 4. avgusta 1995. godine i u kojoj je proterano više od 220 000 ljuidi i ubijeno skoro 2 000 civila.

Obraćanje patrijarha Porfirija:

- Sabrali smo se ovde da se pomolimo za našu braću i sestre iz Dalmacije, Like, Banije, Korduna kojima je u leto 1995. godine Prijedor im je bila prva stranica spasa tokom ne bivalog po razmerama nasilnog egzodusa našega naroda. Neki su zastali i ostali ovde, neki su nastavili dalje. Ipak, za 1893 nije bilo nade za lepše i bolje dane. Danas smo sabrani u molitvenom sećanju na prognane, stradale i njihove grobove neopevane. Zbog toga vas braćo i sestre pre svega i jednio pozdravljam imenom gospoda Isusa hrista, prvog izgnanika i onoga koji je svojim vaskrsenjem dao smisao svakom stradanju - rekao je Patrijarh. - Ovog leta prinosimo naše molitve za pokoj duša postradalih u poteklim ratovima.

- Braćo i sestre, niko nema elitno i eksluzivno i izuzetno pravo na ljubav prema svojoj kući, svojim blićžnjima, svojim roditeljima, braći i sesrama, svome narodu. Niko nema rezervisano pravo na jedinstvo svoga naroda. Niko nema elitno i eksluzivno i izuzetno pravo na bol, tugu, na oplakivanje svojih žrtava. Neki su se ipak odvažili da mere bol i određuju koju majku može da boli gubitak deteta, a koju ne može. Da kažu da neki bol nije bol. Mi znamo da bol oseća svaka majka, svaki čovek, bez obzira kom narodu pripada i kom se bogu moli. Bol nema ni naciju ni veru. Bol svake majke, pa i naše srpske majke, jeste bol. Bol je bol, ma čiji bio.

-Neka Bog prosti duše stradalih u vojnoj operaciji Oluja, nevinih žrtava, dece, staraca, a svima nama neka dâ mir svoj, rekao je patrijarh srpski.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading