poseta grčkoj
Foto: Tanjug/Tanjug/Ministarstvo odbrane

Dan ranije, delegacija Ministarstva posetila je Kajmakčalan i u spomen-kapeli svetog Petra i Pavla položila venac poginulim srpskim vojnicima.

Delagaciju su činili šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Goran Momčilović, šef Kabineta potpredsednika Vlade Žarko Mićin i savetnik ministra odbrane Nikola Banjac, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Šef Kabineta potpredsednika Vlade Mićin upisao je u spomen knjigu Srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku sledeće reči: "Vođeni verom u oslobođenje Srbije, onda kada je bilo najteže ujedinjeni u nameri da odbranite ljudsko dostojanstvo i svoju otadžbinu izvojevali ste pobedu i očuvali nacionalni identitet srpskog naroda. Zauvek ćete biti primer požrtvovanja i ljubavi prema otadžbini, uzdignuti na pijedestal onih koji se pamte. Neka vam je večna slava i hvala"!

U spomen knjigu na Kajmakčalanu brigadni general Momčilović upisao je sledeće reči: "Na mestu gde je izginula srpska mladost duh slobode, prkosa i istrajnosti i dalje se oseća u vazduhu. Moral i hrabrost srpskog vojnika koji je žudeo za povratkom na svoje ognjište, dosegao je vrhunac na nepristupačnim vrhovima Kajmakčalana otvorivši simbolična vrata "kapije slobode". Više od jednog veka kasnije i dalje ste uzor Vojsci Srbije i našem narodu da izdrže i nikada ne posustanu u borbi za slobodu otadžbine i svih njenih građana. Počivajte u miru, nikada prepušteni zaboravu i večno slavljeni!"

Pored delegacije Ministarstva odbrane, počast junacima sa Solunskog fronta na Kajmakčalanu i Zejtinliku odali su i veterani, članovi Saveza udruženja boraca sa Košara.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading