Grčka
Foto: Alo/Alo

Zauzimanje utvrđenog vrha Kajmakčalana, nadmorske visine 2.525 metara, koga su Bugari prozvali "Borisov grad", a Srbi "Kapija slobode”, plaćeno je velikim žrtvama. 

Očuvanje tradicije i sećanje na naše pretke koji su hrabro položili svoje živote za slobodu u kojoj danas hodamo uzdignute glave, obaveza je koja se decenijama neguje.

Zorana Nović objavila je unutar fejsbuk grupe "Grčka info" fotografije i tekst posvećen poseti Kajmakčalanu, poprištu najvećih borbi tokom probijanja Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu. 

- U suštini u Grčkoj sam obišla sve bitno vezano za našu istoriju iz I svetskog rata. Krf, Zejtinlik bio je ostao Kajmakčalan sad je zaokruženo. Vojničko groblje, sve visoka trava. Kažu da se održava ali da je bilo puni kiša pa je zato trava toliko porasla. Da smo znali poneli bi trimer sredilo bi za par sati - rekla je Zorana Nović za Alo! 

- Nas je putovalo petoro. Na vrh smo se penjali. Prethodnih dana je padao sneg. Kada smo se popela na vrh kapela je bila otvorena i puna snega. Rukama smo očistili sneg i pronašli neku lopaticu, većinu snega smo očistili i uspeli da zatvorimo vrata. Samo penjanje je bilo veoma teško jer je bilo hladno i na nekim delovima smo gazili sneg. Tako da smo bili mokri insmrznuti. Juče smo bili na Kajmakčalanu, na kapeli smo zatekli otvorena vrata, a kapela je bila puna snega i pored toga jer ima obaveštenje na više jezika da se vrata zatvaraju. Sneg smo očistili koliko smo mogli rukama i nekom lopaticom koju smo pronašli tamo i uspeli smo da zatvorimo vrata - napisala je Zorana u grupi "Grčka info".

Ovaj vrh na granici Severne Makedonije i Grčke, jedno je od mesta koji Srbi rado posećuju i odaju omaž svima onima koji su herojski položili živote za našu slobodu.

- Takođe pečat koji treba da se nalazi u kapeli, kojim se overava da je osvojen vrh, nismo zatekli u kapeli. Neophodno je da svi po malo povedemo računa i biće lepše svima. Ukoliko neko bude išao na Kajmakčalan i ukoliko zatekne pečat neka nas se seti da nam donese na papiru overeno. Penjali smo se sa Grčke strane, ja sam lično uspela da se popnem snagom duha. Moje telo nije spremno za takve napore i imam dosta povreda koje se aktiviraju sa vremena na vreme. Ali moj duh i želja da se popnem na Kajmakčalan je bilo jače i uspela sam. Kad god sam zastala pomislila sam na svoje pretke koji su jurišali na Kajmakčalan i na taj način sam uspela da se popnem - dodaje. 

BONUS VIDEO 

 

@alo_portal Vučić zagrmeo: Da ih pustim da prođe bez odgovora, neću ni za živu glavu! 🎥 @Video Plus #alo #alonovine #alodnevnenovine #aleksandarvucic #srbija #fypシ゚viral #foryou #fypシ #viraltiktok ♬ original sound - Alo_portal

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading