Valjevo
Foto: Alo/Marina Jančević

Vlada Republike Srbije prepoznala je značaj digitalizacije za razvoj zemlje, privrede i društva, ali isto tako veliku važnost pridaje i bezbednosti svih građana na internetu, a posebno dece.

Zato je na inicijativu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić 2021. godine pokrenut karavan digitalnih veština, digitalne pismenosti i onlajn bezbednosti „Digitalna ekspedicija”, koji je ovog vikenda posetio Valjevo.

„Kako bi koristili prednosti novih tehnologija, klubovima penzionera, u svih 10 gradova i opština, će biti obezbeđeni računari, pametni telefoni i multifunkcionalni uređaji, dok će predavači biti iz kancelarija za mlade. Na taj način u svakom gradu uspostavljamo održivi ekosistem digitalnih obuka gde oni mlađi počinju da obučavaju one starije. Najzad, u okviru aktivnosti Ministarstva informisanja i telekomunikacija veznih za bezbednost dece na internetu, naročito posle tragičnih događaja 3. i 4. maja ove godine, dodatno se fokusiramo na edukaciju o sigurnom korišćenju interneta, prepoznavanju nebezbednih situacija i zaštiti privatnosti kako bismo stvorili bezbedno i podsticajno digitalno okruženje za našu decu. Ovaj cilj moguće je ostvariti samo zajedničkim naporima roditelja, obrazovnih institucija, i celokupne zajednice, te pozivamo sve da nam se u toj misiji pridruže“, izjavio je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

 On je dodao da edukatori Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, u okviru Ministarstva informisanja i telekomunikacija, kontinuirano održavaju prezentacije o bezbednosti dece na internetu za učenike, roditelje i nastavnike, te na taj način deluju preventivno i informišu sve građane o tome kako da prepoznaju digitalno nasilje i kome da ga prijave. Centar je prvi, i za sada jedini, institucionalni mehanizam u regionu koji se bavi prevencijom i reagovanjem na ugrožavanje dece u digitalnom okruženju, pružajući mogućnost građanima da se besplatno obrate na broj telefona 19833 ili putem onlajn platforme Pametno i bezbedno pametnoibezbedno.gov.rs

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković izrazio je zahvalnost što je karavan došao u Valjevo i okupio sve generacije. Mladi i stariji su imali priliku da se upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama, elektronskim uslugama, osnovama digitalne bezbednosti i pismenosti, kao i ostalim pogodnostima koje nudi digitalni prostor i omogućavaju nove tehnologije. 

Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, evropska organizacija Propulsion i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti tokom digitalnog karavana organizuju seriju radionica koje se bave sigurnim korišćenjem interneta, kritičkim razmišljanjem i medijskom i digitalnom pismenošću. Kancelarija Poverenika tokom karavana predstavlja i brošuru namenjenu deci „Podaci o ličnosti su naše blago, kako ih možemo zaštiti?”, nastalu u okviru programa „Nova pismenost”.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je: „Ovom brošurom i našim učešćem u Digitalnom karavanu želimo da edukujemo najmlađe kako da zaštite svoje podatke, ali ne samo to, već i da oni to znanje o svim zloupotrebama i mehanizmima zaštite podataka o ličnosti prenesu na svoje roditelje, bake i deke”. 

„Veština kritičkog razmišljanja i snalaženja u okeanu informacija kojima smo preplavljeni presudno je znanje za 21. vek. Od najveće je važnosti što su u ovom trenutku te teme prioritet institucije Poverenika, Vlade i našeg društva u celini”, naglasio je tokom otvaranja karavana predsednik Uprave evropske organizacije Propulsion Darko Soković.

Digitalne veštine i bezbednost su važni  za sve generacije, stoga je Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) kreirao posebne obuke za sticanje digitalnih veština među najstarijim sugrađanima. Kako bi mogli da nastave da uče i uz pomoć digitalnih alata olakšaju i obogate svoj svakodnevni život, u Udruženju penzionera u Valjevu formiran je Digitalni kutak za penzionere, kome je UNDP donirao dva računara, uređaj za štampanje i skeniranje. U njemu će se, i nakon odlaska digitalnog karavana, nastaviti obuke za najstarije.

Karavan „Digitalna ekspedicija” sprovodi se uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarije za IT i eUpravu i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) i evropskom organizacijom Propulsion. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading