Ministar Кrkobabić sa ambasadorom Mađarske
Foto: Alo/Foto: Milan Obradović

„Današnji susret bio je posvećen očuvanju ruralnih delova, posebno sela kao prepoznatljivih i dragocenih čuvara kulturnog i nacionalnog identiteta Srbije i Mađarske“ izjavio je ministar Кrkobabić, nakon sastanka u Palati Srbija.

Na sastanku je istaknut izuzetan značaj privredne saradnje dveju zemalja, velika bliskost u rešavanju pitanja razvoja sela, ali i izuzetna zainteresovanost obe strane da pospeše saradnju i uverenje da su mere koje preduzimaju primenljive u obe zemlje podjednako.

„Uprkos granicama i pripadnosti Mađarske Evropskoj Uniji, daleko je više onoga što nas spaja od onoga što nas razdvaja. Sela Srbije i sela Mađarske mogu da budu ta prava spona“ saglasni su učesnici sastanka.

„Naša briga za seosko stanovništvo i mesta u kojima oni žive nije spontana već ciljana i osmišljena“ izjavio je Jožef Zoltan Mađar i dodao da je prepoznatljiva briga Srbije kroz programe Ministarstva za brigu o selu za mađarsku zajednicu u Srbiji, pravi primer kako državni programi mogu na efikasan način promeniti demografsku sliku sela.

U sedam opština u Srbiji sa pretežno mađarskim življem – Bečej, Кanjiža, Bačka Topola, Ada, Čoka, Mali Iđoš i Senta dodeljeno je kroz Program dodele sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom 198 kuća i svoj dom je dobilo 364 ljudi sa 304 dece. Privredni razvoj pospešen je finansijskim podsticajima za ratarske i stočarske zadruge u Adi, Кanjiži, Čoki i Bečeju, jer se evropski koncept zadruga, primenjen poslednjih godina u Srbiji, pokazao imanentan i primeren model organizovanja malih individualnih proizvođača.

Učesnici sastanka razgovarali su o izazovima sa kojima se obe zemlje suočavaju u kompleksnom pitanju očuvanja i razvoja ruralnih područja. I jedna i druga zemlja nalaze načine da život na selu učine primamljivim i da približe infrastrukturu i društveni život u selima onome koji imaju gradske sredine.

Đurović nikad iskrenije o razvoju Vrnjačke Banje, na ovo je posebno ponosan - Alo.rs

Mađarska strana istakla je da je pre deset godina 69% stanovništva Mađarske živelo u gradovima i da je trenutno na snazi sedmogodišnji nacionalni plan razvoja koji predviđa i značajne podsticaje za agrarnu politiku, podsticaje za zapošljavanje, otpočinjanje biznisa, ali i izgradnju i obnovu kuća porodicama u seoskim sredinama.

Sagovornici su istakli značaj dobrih odnosa vlada dveju zemalja i dogovorili smernice dalje saradnje i razmene iskustava.

Sastanku su prisustovali i drugi savetnik za ekonomske odnose ambasade Mađarske Кaroli Robert Šercer, sekretar Ministarstva za brigu o selu Snežana Petrović i pomoćnik ministra Tijana Nešić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading