ALO! INTERVJU Stefan Krkobabić: Radnik danas - da li to gordo zvuči?
Foto: Privatna arhiva/PUPS - Solidarnost i pravda/ Univerzum HD Media

Prvi maj je idealna prilika da se svi zajedno kao društvo zapitamo: Radnik danas - da li to gordo zvuči? - poručio je u prazničnom razgovoru za Alo! Stefan Krkobabić, potpredsednik Partije ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije – Solidarnost i pravda.

Šta za vas danas predstavlja Prvi maj u Srbiji? Da li je to samo poziv na uranak i ugodno druženje?

- Naravno da se druženje ne isključuje, ali Prvi maj je bio i ostao simbol stečenih radničkih prava. Kažete poziv na uranak i druženje, ali u velikom broju zemalja biće to i više nego opravdani zahtevi za povećanje zarada i penzija. 

A kod nas?

- Prilika da budemo jasni: svako mukotrpno stečeno radničko pravo kada se jednom izgubi teško će biti vraćeno. Zato proleteri, radnici pre svega, sindikalno dobro organizovani, ne smeju od toga da odustaju. A svi zajedno kao društvo da se zapitamo: radnik danas - da li to gordo zvuči?

U svemu tome kakav je doprinos PUPS-a?

- U ovoj godini promovisan je i realizuje se PUPS-ov ključni vrednosni stav da konačno penzije prate plate, čuveno 3P. Sa veliki zadovoljstvom ističem da je taj stav dobio punu podršku predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. Istovremeno, dobro je i da je minimalna cena rada povećana za 14,3 odsto, što je bez sumnje znatno povećanje, uz ozbiljno upozorenje da moramo da učinimo sve da to ne pojede inflacija. Kada su u pitanju penzije, posebna pažnja mora da se posveti onima s najnižim penzijama.

Šta predlažete?

- Hitno uvođenje instituta „trinaesta penzija“, kao sastavni deo nove socijalne politike na nivou Republike, ali i lokalnih samouprava.

Šta sa ljudima koji nisu penzioneri i nikada neće biti penzioneri, a u poznim su godinama?

- Naš predlog je uvođenje socijalne garantovane penzije u ovom momentu ne manje od 100 evra, poput zemalja u okruženju.

Pojasnite nam?

- Socijalna garantovana penzija je poseban vid socijalnog davanja namenjen starijima od 65 godina koji nemaju navršenih 15 godina staža da bi ostvarili pravo na penziju, nisu korisnici socijalne pomoći, nemaju imovinu niti bilo koji drugi vid prihoda. Među njima je najveći broj žena, i to žena sa sela. Ovaj vid socijalnog davanja predstavlja svojevrsnu zahvalnost društva koje na taj način vrednuje njihov rad i odužuje im se za sve ono što su tokom životnog veka dale društvu, radeći decenijama u domaćinstvima i poljoprivrednim gazdinstvima.

A za mlade, pogotovu za one koji teško dolaze do posla, recimo osobe s invaliditetom?

- Tu smo uporni u nastojanju da zaživi socijalno preduzetništvo, koje je realnost u svim evropskim državama. Očekujem prve korake u praksi.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading