ZSO I PRED SAVETOM BEZBEDNOSTI Ruski ambasador najavio diskusiju u UN o gorućim problemima Srba na Kosovu
Jutjub/ Color Media Communications

Ruski ambasador u Beogradu, Aleksandar Bocan-Harčenko, rekao je danas da će se Rusija, koja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti UN, založiti za diskusiju o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu.

Rusija, koja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti UN, zalaže se za produktivnu diskusiju o suštini problema koji su zaista akutni za Srbe, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu - rekao je ambasador u saopštenju prosleđenom medijima.

On ističe i da, uoči sednice Saveta bezbednosti UN o situaciji na Kosovu i Metohiji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić s pravom naglašava problem terora kosovskoalbanskih radikala nad Srbima, koji se nastavlja u pokrajini.

Pozdravljamo njegove izjave na sastanku sa specijalnom predstavnicom Generalnog sekretara UN, šeficom Misije UN na Kosovu, Karolin Zijade, da Beograd insistira na očuvanju mira i stabilnosti u regionu, poštovanju međunarodnog prava i primeni Rezolucije 1244 SB UN. Priština skoro deceniju ignoriše ovu ključnu obavezu, ali se i dalje izvlači - navodi se u saopštenju.

On je podvukao i da su evropski posrednici u dijalogu Beograda i Prištine ponovo pokazali svoju nečasnost i zapitao se čemu histerija EU i pretnje upućene Srbiji.

Evropski posrednici su ponovo pokazali, što je i očekivano, svoju nečasnost. Na zahtev Prištine počeli su da prete Beogradu sankcijama zbog neispunjavanja nekih mitskih međunarodnih obaveza koje navodno proističu iz "predloga EU za rešavanje kosovskog pitanja" koji su razmatrani u Briselu i Ohridu - podseća ambasador Rusije.

Istovremeno, kako kaže, Evropsku uniju nimalo ne zbunjuje to što sama ne ispunjava stvarne najviše međunarodne obaveze iz Rezolucije 1244 SB UN.

Aleksandar Vučić je jasno naveo šta za Beograd predstavljaju "crvene linije". Zašto onda takva histerija u EU, pretnje upućene Srbiji - zapitao je ruski diplomata.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
djolem1244

12.04.2023 20:26

Osnivanje ZSO je jedini nacin da Srbi ostanu i opstanu na KiM i na tome treba insistirati.

Zana

12.04.2023 20:28

Bilo je vreme da se pitanje Srba na Kosovu i Metohiji vrati u UN jer očigledno Brisel nema snage da natera Prištinu da sprovede briselski sporazum.

Milos

12.04.2023 20:29

Braća Rusi nam pomažu u realizaciji formiranja ZSO, pomažu nam u očuvanju naših vitalnih interesa!