Poruka specijalnog izaslanika Nemačke za Balkan Manuela Saracina: Mlada možda nije lepa, ali brak mora da bude!
Foto: Printscreen

 

To je izrekao u intervjuuu za radio-televiziju Kosova.

- Mlada možda nije mnogo lepa, ali brak mora da se sklopi. Možda dogovor nije u potpunosti ispravan ili najbolji mogući, ali se moraju sagledati mogućnosti koje obuhvata ovaj sporazum - naglasio je Saracin, uz objašnjenje da razume zabrinutost zbog različitih formulacija.
Kako kaže, francusko-nemački plan je važan sporazum za Kosovo i sve mora da se reši. 
- Dve su veoma važne stvari, prvo je da je sporazum objavljen i da svako može da ga pročita. To svakako treba da se ceni - istakao je Saracin i dodao:
- Ne verujem da bi u tom sporazumu moglo da postoji bolja formulacija za interese Kosova koja bi mogla biti realna da se postigne u tom procesu, tako da je potpuno jasno da ako Kosovo odbaci ovaj sporazum, nikada neće biti najboljeg dogovora na stolu.
Saracin, takođe, smatra da, kada je reč o Zajednici srpskih opština, nema opasnosti po integritet i suverenitet Kosova i da treba imati pozitivan pristup o tom pitanju.
O sastanku koji će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti imati prekosutra u Ohridu govorio je juče i američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer. On je izjavio da se o sporazumu o Zajednici srpskih opština, koji je potpisan u Briselu ne pregovara, kao i da se o najnovijim tačkama francusko-nemačkog predloga, koji je sada nazvan evropski više ne može pregovarati i da je to zvaničan i potvrđen stav SAD.
- Što se zajednice opština sa srpskom većinom tiče, stav Sjedinjenih Američkih Država je da zajednica ne treba da izlazi van okvira ustava Kosova i odluke ustavnog suda iz 2015, već u okviru ovih granica postoji dovoljno prostora za osnivanje zajednice - rekao je Hovenijer.
Američki diplomata je naglasio i da u Ohridu očekuje dogovor između Beograda i Prištine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading