"GLUPE ODLUKE" Saracin hitno došao na KiM, nije štedeo reči o Kurtiju
Foto: Alo

Saracin je objasnio da je juče spontano rešio da dođe na Kosovo i Metohiju zbog toga što je veoma zabrinut zbog razvoja situacije, prenosi Tanjug.

"Ubeđen sam da je juče bio loš dan za Kosovo i za ceo region Zapadnog Balkana", rekao je on.

Prema njegovim rečima, sporazum postignut u Ohridu od 18. marta u okvoru dijaloga Beograda i Prištinne je velika šansa za pozitivne vesti i "pozitivno kretanje celog regiona, Kosova i Srbije, prema Evropskoj uniji".

"Ja razumem da su za mnoge ljude na Kosovu izjave koje dolaze iz Beograda poslednjih nedelja i meseci o Ohridskom sporazuma teške za razumevanje i čak teške za prihvatiti. Ali, svaki političar u ovoj državi i u regionu ima svoje odgovornosti zbog svojih odluka i akcija. Ako smatrate da neko nešto poništava, to nije izgovor da i vi isto radite", rekao je Saracin.

Istakao je da takav pristup nije osnova za približavanje Evropskoj uniji.

"Evropska unija je zona vladavine prava, demokratije i ličnih sloboda. Vladavina prava je bitna za nas i razumemo zadatak vlasti Kosova da žele vladavinu prava na celoj teritoriji Kosova ali nije svaka pravna mera politički pametna, a neke mogu da budu i politički opasne", rekao je  Saracin.

U petak je, nakon pokušaja građana severa Kosova i Metohije da spreče policiju da uđe u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, došlo do sukoba, u kojima je policija je upotrebila suzavac, dimne i šok bombe.

Tom prilikom povređeno je više Srba, a Kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike.

Gradonačelnici četiri opštine na severu KiM izabrani su na izborima koje su Srbi bojkotovali, nakon što su u novembru prošle godine napustili prištinske institucije zbog kršenja Briselskog sporazuma od strane Prištine, upada specijalnih jedinica tzv. kosovske policije na sever KiM i stalnih protivpravnih hapšenja Srba.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading