BRUKA U Evropskom parlamentu skup posvećen ustaškom kardinalu: U SRCU EU PONOVO  VELIČAJU STEPINCA
Foto: Alo

 

Tako će se u prostorijama EP 21. marta održati konferencija pod nazivom „Blaženi Alojzije Stepinac - svjedočanstvo vere, ustrajnosti i nade“. Događaj, kao domaćin, organizuje hrvatska evroposlanica Željana Zovko, članica vladajućeg HDZ, koji vodi premijer Andrej Plenković. Najavljeno je „prisustvo govornika koji će dati osvrt na život i zaostavštinu Stepinca, uključujući i monsinjora Juraja Batelju koji će predstaviti svoju knjigu o Stepincu“. Na spisku učesnika događaja čiji je bez sumnje jedini cilj promocija ustaške ideologije, nalaze se i monsinjor Hrvoje Škrlec, istoričari Ester Gitman i Robin Harisa, kao i don Ivan Vučko, župnik Krašića.

BRUKA U Evropskom parlamentu skup posvećen ustaškom kardinalu: U SRCU EU PONOVO  VELIČAJU STEPINCA

 

 

 

MASOVNI ZLOČINI

Neki će možda reći da u Evropskom parlamentu i drugim briselskim zajedničkim institucijama EU ne znaju najbolje ko je Stepinac i kakvu je ulogu imao u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH). To bi možda i bilo neko opravdanje da ovo nije situacija koja se već dogodila. Naime, 2016. godine tadašnjem šefu Misije Republike Srbije pri EU Dušku Lopandiću data je instrukcija da iskaže oštar protest zbog izložbe „Hrvatski svetac kardinal Stepinac“ u Evropskom parlamentu. On je tada uputio protestna pisma predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu, predsedavajućem Komiteta za spoljne poslove Elmaru Broku, predsedniku grupacije Evropske narodne partije (EPP), čiji je i HDZ član, Manfredu Veberu, kao i još nekim evropskim zvaničnicima. Izložbu je tada organizovala zastupnica Hrvatske seljačke stranke Marijana Petir.

- Neprihvatljivo je organizovanje izložbe kojom se veliča lik i delo kardinala Stepinca, koji se tu predstavlja kao istinski biser katoličke crkve i hrvatskog naroda. Njega srpski narod i Srpska pravoslavna crkva smatraju odgovornim za masovne zločine protiv srpskog i drugog nehrvatskog življa tokom Drugog svetskog rata na području Nezavisne Države Hrvatske - navedeno je u tom protestnom pismu.

PRESUDAN KORAK

Alojzije Stepinac

 

 

 

Teško je, dakle, reći da u Briselu ne znaju ko je Stepinac, pa je jasno da se radi o čistoj provokaciji iza koje ne stoje samo Hrvati. U svakom slučaju, do ovoga dolazi nekoliko dana nakon što su se pojavile informacije iz vatikanskih izvora da je papa Franja, kako se to kaže, stavio u fioku slučaj Stepinac, odnosno da nema nikakve šanse da bi ovaj u dogledno vreme mogao biti proglašen za sveca. Podsetimo, ustaškog kardinala je Rimokatolička crkva 1998. proglasila blaženim, što se tretira kao presudan korak ka proglašenju za sveca. Do dana današnjeg, međutim, to se nije dogodilo.

 

 

Alojzije Stepinac je tokom rata sarađivao sa ustašama i okupatorima, a masovno pokrštavanje srpske dece je samo jedna od stvari koje mu se stavljaju na teret. On je u oktobru 1946. zbog toga osuđen na 16 godina zatvora i gubitak političkih i građanskih prava. Bio je pet godina u zatvoru Lepoglava, odakle je pušten krajem 1951. godine, od kada se nalazio u nekoj vrsti kućnog pritvora u rodnom Krašiću, nedaleko od Zagreba, sve do smrti 1960. godine.

Hrvatski restoran u Berlinu
sa ustaškom šahovnicom

 

U Berlinu postoji hrvatski restoran koji se reklamira šahovnicom koja počinje belim poljem u gornjem levom uglu, što većini Nemaca ne znači ništa. Međutim, oni koji poznaju simboliku, kako pišu „Frankfurter algemajne cajtung“ i „Dojče vele“, prepoznaju da se radi o ustaškom grbu. Za razliku od tog grba, zvanični grb Hrvatske podrazumeva šahovnicu s prvim crvenim poljem.

BRUKA U Evropskom parlamentu skup posvećen ustaškom kardinalu: U SRCU EU PONOVO  VELIČAJU STEPINCA

 

 

 

Na ovo je ukazao novinar i dobar poznavalac balkanskih prilika Mihael Martens, koji je, praktično, otkrio da Hrvati i na ovaj način, preko ugostiteljstva, veličaju ustaštvo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Dika

15.03.2023 09:35

Boze,cuvaj nam Pravoslavnu majku Rusiju...!