ROLERKOSTER U NOVOM SADU Od sunovrata ekonomije za vreme demokrata do rasta i razvoja privrede (FOTO)
Foto: Alo/Foto: Nsuzivo

Koliki je to uspeh za koji je samo decenija bila potrebna najbolje ilustruju brojke: plata u Novom Sadu u odnosu na period od pre 10 godina skočila za 109 odsto!

Negde oko 2012, Vojvodina je prednjačila po broju nezaposlenih sa čak 27,2 odsto. Otprilike u to vreme došlo do ekonomske katastrofe koja je rezultirala da više od 300.000 radnika ostane bez radnih mesta u Vojvodini, od čega oko 80.000 samo u Novom Sadu. Minimalna zarada 2012. bila je 12.000 dinara, a prošle godine 35.000 dinara. Bile su potrebne godine da se ovako sumorna statistika promeni i da Vojvodina postane dobro mesto za život. U tom periodu, u poslednjih deset godina, nezaposlenost u Srbiji pala je sa tadašnjih 26 na sadašnjih 11 odsto.

ROLERKOSTER U NOVOM SADU Od sunovrata ekonomije za vreme demokrata do rasta i razvoja privrede (FOTO)

agronews.rs

 

Do 2025. prosečna plata u Novom Sadu biće 1.300 evra

Od ekonomski razorene i opustošene regije, Vojvodina je postala najpoželjnija destinacija za ulaganja na ovim prostorima i to samo tokom jedne decenije tokom koje se u Novi Sad slila čak 29 krupnih investicija, što je rezultiralo otvaranjem novih 11.500 radnih mesta. Strani investitori samo se nižu ulažući pri tom stotine miliona evra – japanski Nidek, nemački Kontinental, švajcarski Beri Kalebo… O veličini i efektima samih investicija svedoči činjenica da će ova poslednja, Kontinentalova, prema procenama sama da uveća BDP Srbije za više od 2 odsto.

ROLERKOSTER U NOVOM SADU Od sunovrata ekonomije za vreme demokrata do rasta i razvoja privrede (FOTO)

Foto: Nsuzivo

 

-Do 2025. prosečna plata u celoj Srbiji biće 1.000 evra, u Novom Sadu 1.300 a u Beogradu 1.350 – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom otvaranja nove fabrike Kontinentala u Kaću kod Novog Sada i najavio otvaranje fabrike japanskog Nideka u junu.

Tom prilikom je precizirao da je plata u Novom Sadu u odnosu na period od pre 10 godina skočila za 109 odsto.

Novosađani sada prosečno zarađuju 877 evra

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić istakao je da je trenutna prosečna zarada u ovom gradu 877 evra i najavio njeno značajno povećanje 2025. godine.

-Svaki investitor nam je važan, svako radno mesto nam je važno. Dovodimo nove investitore. “Sever IV” je najveća zona u gradu Novom Sadu. Industrijska zona u kojoj rade i “Lear”, “Aptiv”, “Kontinental” takođe, tu je i “Beri Kalebo”. Za dva do tri meseca nas očekuje otvaranje nove fabrike “Nidek” na 17 hektara. Izuzetno značajno da je prosečna zarada u ovoj godini 877 evra u Novom Sadu. Nastavljamo dalje i plan je da 2025. godine u našem gradu bude 1.300 evra prosečna zarada. Mislim da građani treba da budu strpljivi, da očekuju nove investicije u našem gradu – istakao je prvi čovek Novog Sada.

 

Zahvaljujući kontinuitetu politike investiranja Novi Sad posato ekonomski centar

Mihailo Janjić iz Centra za nacionalnu politiku uveren je da se nijedan grad u ovom delu Evrope ne razvija brže od Novog Sada.

-Zahvaljujući kontinuitetu politike investiranja i ulaganja, sa posebnim akcentom na dovođenju stranih kompanija učinili su Novi Sad ekonomskim centrom Srbije, koji bi već u narednoj godini mogao budžetom preteći i prestonicu Beograd. Najava predsednika Vučića da će plate u 2025. godini dostići i do 1.300 evra, ali i rekordan i stabilan budžet, smanjena stopa nezaposlenosti, novi investicioni planovi i projekti… rezultat je odgovorne vlasti koju je u Novom Sadu pre 11 godina uspostavio Miloš Vučević, a pozitivni trend nastavio aktuelni gradonačelnik Đurić – kategoričan je Janjić.

ROLERKOSTER U NOVOM SADU Od sunovrata ekonomije za vreme demokrata do rasta i razvoja privrede (FOTO)

Foto: Nsuzivo

 

Crno na belo

Evo šta kažu brojke

Stopa nezaposlenosti:

2012. – 26%

2021.– 11%

Minimalna zarada:

2012.– 12.000 dinara

2021.– 35.000 dinara

Prosečna zarada:

2012. – 47.853 dinara

2021. –  73.098 dinara

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading