HRVATI DOBILI NAREĐENJE OD NATO PAKTA! SOA pokušava da prodre u bezbednosni sistem Srbije!
Foto: Alo/Foto: mod.gov.rs

Zadatak što dublje opservacije naše zemlje od komandi NATO saveza dobila je hrvatska obaveštajna služba SOA (Sigurnosno-obaveštajna agencija), koja je u poslednje vreme preduzela više prodora u srpski bezbednosni sistem.

Vrhunac obaveštajne ofanzive, koju je NATO preko SOA poveo na naš sistem odbrane je pokušaj vrbovanja više oficira Vojske Srbije. Oni su, prema saznanjima našeg lista, dobili otvorenu ponudu da dostavljaju bezbednosno osetljive informacije Zagrebu i Briselu, a zauzvrat im je ponuđen novac i niz privilegija. Pravovremenom reakcijom srpskih kontraobaveštajnih službi ovi pokušaji su osujećeni, a dvojica naših oficira privedena su pod sumnjom da su odavala vojne tajne.

Prema saznanjima "Novosti", u središtu rada hrvatskih obaveštajnih agencija, za račun NATO je ugovoren posao nabavke "dronova samoubica", takozvane loitering munition u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ovaj ugovor koncipiran je i potpisan na nedavno održanom Sajmu naoružanja i vojne opreme "Ajdeks", održanom u Abu Dabiju, a prema njegovim odredbama oružane snage Srbije će već u drugoj polovini godine dobiti "kiler dronove", i to nekoliko stotina ovih besposadnih letelica.

Ovaj posao - redak i specifičan i u evropskim okvirima - ponovo je obaveštajne reflektore zapadnih centara moći okrenuo ka Beogradu i politici jačanja oružanih snaga. U fokusu rada stranih agentura su gotovo svi srpski razvojni projekti i detalji ugovora o nabavci naoružanja u stranim zemljama. Primetno je interesovanje za saradnju sa Kinom i Emiratima, posebno na terenu zajedničkog razvoja savremenog naoružanja.

- NATO obaveštajni štabovi fokus su stavili na određeni krug jedinica naše vojske - objašnjava za "Novosti" sagovornik iz bezbednosnog sektora. - Poslednjih meseci pojačano je praćenje 204. vazduhoplovne brigade stacionirane na aerodromu "Pukovnik pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, kao i novoformirane 353. izviđačke eskadrile, koja u svom sastavu ima osmatračke i borbene bespilotne letelice, kineske CH-95 i domaće "pegaz".

Domaće bezbednosne službe već duže vreme beleže pojačani intenzitet rada stranih obaveštajnih agencija. U njihovom fokusu dosad su uglavnom bili pregovori o nabavci stranog naoružanja, posebno prilikom donošenja odluke o izboru proizvođača, kao i domaći projekti u razvoju. Eskalacija rata u Ukrajini težište interesovanja prebacila je na avijaciju, dronove i sredstva za moderno ratovanje.

Od pametne municije prave letelice

Obaveštajna borba Srbije sa zapadnim agenturama vodi se, između ostalog, i na terenu broja operativnih vazduhoplova kojima, prema međunarodnim sporazumima o dozvoljenom obimu oružanih snaga, može da raspolaže naša Vojska. Postoje pokušaji da se "dronovi kamikaze" iz Emirata, iako se kategorišu kao rakete ili "pametna municija", proglase letelicama, kako bi se Beograd optužio da probija međunarodne limite u opremanju svoje vojske. Cilj ove akcije je animiranje međunarodne javnosti na tobože protivpravno naoružavanje Srbije, što bi izazvalo kontrameru - jačanje pritiska na Beograd.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading