Krkobabić: Od februara novi program za seoske kuće
Foto: Privatna arhiva/Foto: Miloš Miškov

Kako je rekao, sledeće nedelje će izaći sa predlogom pred Vladu Srbije za novi program koji će početi od februara, a očekuje da ove godine bude oko 5.000 zahteva. Tokom prošle godine, kako je naveo, za 1,2 milijarde dinara iz budžeta kupljeno je u okviru programa naseljavanja mladih u sela 980 seoskih kuća.

Krkobabić kaže da je do sada ukupno kroz taj program kupljeno 1.631 kuća za 5.000 ljudi, od čega 2.250 dece i to u 119 lokalnih samouprava. Naglašava da nije dovoljno da mladi imaju samo kuću i okućnicu kako bi i ostali da žive na selu i navodi da mladi ljudi uglavnom ne odlaze iz onih sredina gde mogu da dogovaraju i odlučuju o svim pitanjima vezanim za njihov život.

U tom smislu najavljuje da će se truditi da u ovoj godini se napravi i nova teritorijalna organizacija, novi koncept ruralnog i urbanog zasnovanog na evropskom modelu. „Ovo je pionirski posao, otvorili smo ogromna pitanja”, kazao je Krkobabić i apelovao na poslanike u Skupštini da podrže „Nacionalni program za preporod sela Srbije”.

Kaže i da za sada sredstva koja su opredeljena iz budžeta su dovoljna da se nastavi sa radom. „Biće i rebalans budžeta i nadam se da ćemo imati i dodatna sredstva”, kaže ministar za brigu o selu. Govoreći o socijalno garantovanim penzijama, Krkobabić kaže da one nemaju nikakve veze sa uobičajenom penzijom i ne idu iz fonda.

„To je specijalni vid socijalne pomoći namenjen onima koji imaju više od 65 godina, a neće moći nikada da odu u penziju jer ne ispunjavaju uslove. Najviše takvih su žene sa sela, koje nemaju ništa na svoje ime, a sve na njima počiva. Vreme je da im vratimo dostojanstvo”, naveo je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, iznos te socijalne garantovane penzije ne bi trebalo da bude manji od 100 evra i precizira da su uslovi za nju da ne postoji penzija, nema imovine na svoje ime i nema drugih prihoda. Dodaje da takvih u Srbiji ima nešto više od 200.000 za koje bi godišnje trebalo izdvajati 240 miliona evra.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading