"ZAPRETITE SRBIJI VRAĆANJEM VIZA"
Foto: Tanjug/Tanjug

U izjavi za bečki dnevnik "Standard“, a u vezi sa tenzijama na Kosovu, Šmit tvrdi da može jasno da se utvrdi da je srpska strana "vrtela spiralu eskalacije".

"Teško je to posmatrati nezavisno od ruske agresije na Ukrajinu. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova je Srbiji obećala punu podršku. Vezu između dve krize je Rusija sama uspostavila“, navodi Šmit dodajući da je Srbija, imajući to sve u vidu, stvorila "kulisu pretnji".

Takođe, Šmit kaže da se može videti i da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić "nije promenio" i da je i "dalje onaj čovek koji je nekada bio ministar propagande u vladi Slobodana Miloševića".

"On koristi i jezik od tada, time što je, na primer, kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji je nekada, kao vođa studenata, bio u zatvoru u Srbiji, nazvao 'terorističkim ološem'", nastavlja ovaj švajcarski istoričar i dodaje da je Vučić "proširio svoj manevarski prostor".

Međutim, kako kaže, važni delovi srpske elite nisu spremni da odustanu od Kosova kao celine, iako ne objašnjavaju kako se može vladati protiv volje većinskog stanovništva.

"Nije sigurno da Vučić kao maksimalističko rešenje vidi dobijanje severa. Podela, koju bi Zapad trebalo u svakom slučaju da odbije, ne bi za Vučića značila kraj priče. Pojedini posmatrači smatraju da predajom delova Ukrajine Rusiji, može da se upostavi mir. Ali, Vladimir Putin dugoročno ne bi dao mira, iako bi dobio 20 odsto Ukrajine. I Vučić se dugoročno ne bi mogao zadovoljiti severom“, naglasio je Šmit.

Šmit kaže i da se EU prema Srbiji odnosila sa najvećom obazrivošću i uvek ukazivajući da je Srbija važan faktor. "To je tačno. Ali, Srbija je pre svega negativan i destruktivan faktor. Vlada Srbije je osnovni uzrok problema i to se mora jasno reći“, dodaje Šmit.

Konstatovao je da je EU sada mnogo aktivnija nego ranije, i dodao da je dobro kada bi na stolu bio pragmatični plan za rešenje problema, koji bi zahtevao odustajanje od mešanja u unutrašnje stvari obe strane i odustajanje od paralelnih institucija.

Ekspert za Balkan traži da se Srbija stavi pred odluku, da mora odustati od politike više stolica između zapada, Rusije i Kine i odlučiti se za ili protiv integracije u EU.

"Srbija ne može promeniti geografiju. Nalazi se okružena državama EU i NATO. EU do sada nije iskoristila svoju nadmoć i Srbiju nije stavila pod pravi pritisak, na primer, kroz ukidanje bezviznog režima. Uz to se treba nadati da će pet država EU, koje nisu priznale Kosovo, preduzeti taj korak i time ojačati veći evropski kontekst bezbednosne politike nego sopstvene posebne interese“, naglasio je Šmit.

Švajcarac je inače čest gost na Kosovu, dobro govori albanski jezik i podržava albansku stranu u javnim nastupima već duže vreme.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading