PORUKA IZ BRISELA: Zemlje Zapadnog Balkana da usklade vizni režim sa EU
Foto: Alo.rs

U svom izveštaju o mehanizmu za suspenziju viza za Zapadni Balkan Evropska komisija je od zemalja regiona zatražila usklađivanje sa viznim režimom EU.

Izveštaj je bio brzo povučen i postavljena je nova, ispravljena verzija u kojoj se više ne pominje uvođenje viza.

"Potpuno podržavamo slobodu kretanja na Zapadnom Balkanu. Komisija takođe podržava liberalizaciju viznog režima za Kosovo kao prioritet", kaže portparolka za unutrašnje poslove u Evropskoj komisiji Anita Hiper.

Kako je dodala greška u izveštaju će biti ispravljena, ali nije objasnila kako i zašto je došlo do te greške.

To je potvrdio i portparol Evropske komisije Erik Mamer.

Mogu da potvrdim da nema nikakve promene u stavovima Evropske komisije i mi podržavamo slobodu kretanja u regionu", rekao je Mamer.

U izveštaju se kada je reč o zemljama Zapadnog Balkana navodi potreba da uskladi viznu politiku sa EU u odnosu na treće zemalje sa kojima Unija nema bezvizni režim, posebno onih koje predstavljaju rizik neregularne migracije ili bezbednosti", stoji u izveštaju.

Komisija je, kada je reč o Srbiji, navela da trenutno građani Jermenije, Azerbejdžana, Bahreina, Belorusije, Bolivije, Kine, Kube, Gvineje Bisao, Indije, Indonezije, Jamajke, Kirgistana, Kuvajta, Kazahstana, Mongolije, Omana, Katara, Rusije, Surinama, ali i Turske mogu ući bez vize, ali ne i u EU i konstatovala da ovaj problem mora biti prioritet za Srbiju.

U izveštaju se navodi da su državljani Burundija, Tunisa, Indije, Kube i Turske ove godine dolazili u Srbiju i "nastavljali svoj put ka državama članicama duž zapadnobalkanske migracione rute".

Komisija dodaje da usklađivanje vizne politike sa EU doprinosi dobrom funkcionisanju bezviznog režima svih partnera Unije".

Ukazuje se na to da je Srbija 20. oktobra obavestila Komisiju da je usvojila odluku kojom se uspostavlja viza za državljane Burundija i Tunisa i obavezala se da će se dalje usaglašavati sa listom trećih zemalja čiji državljani moraju imati vizu za ulazak u EU.

Komisija navodi da se Srbija saglasila da uspostavi viza za državljane Indije do kraja ove godine, i navodi da "očekuje dalje usklađivanje viza u skladu sa obavezama".

Zemlje Zapadnog Balkana su, na nedavnom Samitu Berlinskog procesa, potpisale sporazum kojim je omogućeno putovanje regionom samo uz ličnu kartu, što važi i za KiM.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading